Oblicz całki
Krzysiek: Mam do rozwiązania 2 całki z którym nie mogę sobie poradzić.
Końcowy wynik w tej całce wyszedł mi taki, chciałbym to sprawdzić.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| x−2(lnx)2 − |
| x−2lnx − |
| x−2 + C |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
Z drugą natomiast nie mogę sobie poradzić:
27 kwi 16:30
Bogdan:
Ułamki proste:
| 8x | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| (2x − 1)2 (2x + 1) | | 2x − 1 | | (2x − 1)2 | | 2x + 1 | |
8x = A(2x − 1)(2x + 1) + B(2x + 1) + C(2x − 1)
2
| | 1 | |
x = − |
| : −4 = 4C ⇒ C = −1 |
| | 2 | |
x = 0: 0 = −A + B + C ⇒ A = B + C = 1
27 kwi 16:52
Krzysiek:
Dziękuję. Musiałem gdzieś pomylić się w obliczeniach bo przy współczynniku B wyszło mi 0 i nie
wiedziałem co z tym zrobić.
27 kwi 17:02