Planimetria- poziom rozszerzony.
arczi2095: W równoległoboku EFGH kąt ostry ma miarę 60, a odległości punktu przecięcia się przekątnych od
sąsiednich boków równoległoboku wynoszą 2√3 i 3√32. Oblicz długość dłuższej
przekątnej tego równoległoboku.
27 kwi 16:17
Bogdan:
| | 3√3 | |
w = |
| , z = 2√3, cos120o = −cos60o, |
| | 2 | |
Z pola równoległoboku: a*2w = absin60
o oraz b*2z = absin60
o, stąd mamy a i b.
Długość dłuższej przekątnej EG obliczymy korzystając z tw. cosinusów.
27 kwi 16:38
arczi2095: Dzieki wielkie za pomoc, już wszystko sie zgadza
27 kwi 17:12