zdarzenia, prawdopodobieństwo
Offnasty: Proszę o sprawdzenie poprawności zapisu.
Zadanie jest takie:
Zdarzenia A i B zawarte są w Ω. Uzasadnij, że jeśli zdarzenia A i B wzajemnie się wykluczają,
P(A∩B)=0
P(A∪B) = P(A) + P(B) ≤ 1
P(A) ≤ 1 − P(B)
P(A) * P(B) ≤ P(B) * [1−P(B)] = −P(B)
2 + P(B)
Niech P(B) = x i x∊[0;1], wtedy
f(x) = −x
2 + x
| | 1 | | 1 | |
fmax(x)=f(xw)=f( |
| )= |
| , zatem |
| | 2 | | 4 | |
Nie jestem pewny czy zapis −P(B)
2 ma jakiś sens matematyczny?

I czy później mogę sobie zbudować funkcję na iksie.
Ogólnie proszę o ocenienie tego zapisu