matematyka
kyrtap:

ARKUSZ 1 (27 kwietnia rok 2014 godzina 16:13)
1. Zbadaj wzajemne położenie prostej określonej równaniem y = x +m i okręgu o równaniu
x
2 + y
2 = 9 w zależności od parametru m.
| | 2 | |
2. Dla jakich wartości m reszta z dzielenia wielomianu W(x) = x3 − |
| x2 + mx −2 przez |
| | m | |
dwumian x − 2 jest mniejsza lub równa 6?
3. Wielościan jest sumą dwóch ostrosłupów prawidłowych czworokątnych o długościach wszystkich
krawędzi równych 10 cm i złączonych podstawami (ośmiościan foremny). Wielościan ten przecięto
płaszczyzną równoległą do dwu przeciwległych jego ścian i przechodzącą przez środki krawędzi
nie zawierających się w tych ścianach. Oblicz pole otrzymanego przekroju. Wynik podaj z
dokładnością do 0.01cm
2.
4.Na rysunku przedstawiono trzy trójkąty w tym równoramienny trójkąt ABC ( o podstawie AC) oraz
| | 1 | |
prostokątny równoramienny trójkąt BDC ( o podstawie BC). Uzasadnij, że cos(∡ACD)< |
| . |
| | 2 | |
5. Przekątne trapezu ABCD przecinają się w punkcie M. Wysokość trapezu ma długość 18. Pole
trójkąta ABM jest równe 25, pole trójkąta CDM jest równe 16. Oblicz pole trapezu.
6.Na loterii fantowej wśród n losów jest 6 losów wygrywających.Oblicz n,dla którego
| | 1 | |
prawdopodobieństwo zdarzenia,że kupione 2 losy są wygrywające jest większe od |
| . |
| | 3 | |
7. Podaj odpowiednie założenie i wykaż, że
| | sin(α+β)sin(α−β) | |
tg2α − tg2β = |
| . |
| | cos2 α * cos2 β | |
8. Funkcja f jest określona wzorem f(x) = log
2 x
a) Oblicz miejsce zerowe funkcji g(x)=−f(x−3)+2 i sporządź jej wykres.
b) Podaj liczbę rozwiązań równania |g(x)|=m w zalezności od parametru m.
9.Liczbę 147 przedstaw w postaci sumy siedmiu składników, tak aby te składniki były kolejnymi
wyrazami ciągu arytmetycznego i aby ostatni składnik był sześć razy większy niż pierwszy.
Oblicz te składniki.
10.Zbiór A jest zbiorem liczb spełniających równanie Ix−1I+Ix−3I=2 a zbiór B jest zbiorem
współrzędnych wszystkich punktów na osi liczbowej,których odległość od liczby 5 jest nie
mniejsza niż 3.Zaznacz na osi liczbowej zbiory A i B oraz wszystkie punkty,których współrzędne
należą do zbioru A i jednocześnie do B.
(rysunki są do zadań 4 i 5)
27 kwi 16:13
Marcin: Skąd to masz? Zadania.info?
27 kwi 16:15
kyrtap: nie nie zadania info
27 kwi 16:26
Marcin: Ok, to później się za nią wezmę
27 kwi 16:29
kyrtap: jak będzie się komuś chciało to robić to podam wieczorem odpowiedzi
27 kwi 16:29
kyrtap: dobra luz więc wbiję potem a teraz spadam z komputerka bye
27 kwi 16:29
Marcin: Jak tam wyniki z wczorajszej maturki?
27 kwi 16:29
Marcin: No Cya
27 kwi 16:30
kyrtap: 60%
27 kwi 16:30
Marcin: Nie jest źle

Ja miałem prawie 80
27 kwi 16:31
kyrtap: no to nie mamy o czym rozmawiać Marcinie
27 kwi 16:32
kyrtap:
27 kwi 16:32
Marcin: Na głównej napiszesz lepiej ode mnie!
27 kwi 16:33
kyrtap: Jak nie napiszę zgaduję się z Tobą na skype i pijemy
27 kwi 16:34
Marcin: Przez Skype'a jeszcze nie piłem

a gdzie mieszkasz, co?
27 kwi 16:50
kyrtap: Szczytno
27 kwi 16:53
Marcin: Takie tam 600km do mnie
27 kwi 16:54
kyrtap: a ty?
27 kwi 16:56
Marcin: Okolice Przemyśla
27 kwi 17:07
kyrtap: hoho kawałek jest
27 kwi 17:10
Marcin: 1:
x
2 + y
2 = 9
x
2 + (x +m)
2 = 9
2x
2+2mx+m
2−9=0
Δ≥0 ← warunek, żeby były punkty wspólne.
4m
2−4(2m
2−18)≥0
4m
2−8m
2+72≥0
4m
2≤72
m
2≤18
Prosta ma punkty wspólne z okręgiem dla m∊ <−
√18;
√18>
Beje good?
27 kwi 21:05
Marcin: 2:
Dzielę wielomian Hornerem i mam coś takiego:
Czyli:
−8m+2m
3≤0
Z tego:
m∊(−
∞;−2> ∪ (0;2>
27 kwi 21:13
Saizou : Marcin a tw. o reszcie z dzielenie wielomianu przez dwumian znasz
27 kwi 21:15
Marcin: Na jedno wychodzi
27 kwi 21:17
Saizou : wiem, ale szybciej jest trochę xd
27 kwi 21:18
Marcin: oj tam. Jak nie będę wiedział jak robić inne zadania na maturze, to się Hornerem pobawię
27 kwi 21:20
zawodus: Łaiwiej się pomylić
27 kwi 21:22
Marcin: Ok, przekonałeś mnie
27 kwi 21:25
zawodus: Co nie znaczy, że Herona nie warto używać

W przypadku wielomianów, gdzie dzielimy i ma wyjść 0 to jest super szybki sposób
27 kwi 21:27
zawodus: tzn jak mamy liczby bez parametrów
27 kwi 21:28
Marcin: Ja tam lubię Pana Herona

nie lubię za to grupowania
27 kwi 21:33
kyrtap: Haj haj
27 kwi 21:54
kyrtap: Marcin znasz tw Bezouta? Czemu nie stosujesz?
27 kwi 21:56
Saizou : kyrtap a gdzie chcesz je wcisnąć ?
27 kwi 21:59
kyrtap: w zadaniu 2?
27 kwi 21:59
kyrtap: Czy to nie to twierdzenie
27 kwi 22:00
Marcin: Z tym wielościanem, to nie mam pewności, ale to chyba będą dwa trapezy równoramienne nałożone
na siebie.
P=15*√31,25, coś takiego?
27 kwi 22:00
Saizou : a co mówi Pan Bezout?
27 kwi 22:01
Marcin: Wynik się zgadza?

Mi to podzielenie hornerem zajęło dosłownie 30 sekund. Ja nie wiem gdzie
wy tutaj problem widzicie
27 kwi 22:01
Marcin: Kyrtap z Beoutem wódkę pił
27 kwi 22:02
kyrtap: Nie wiem nie uczę się tw. na pamięć

ale coś o pierwiastkach zapewne
27 kwi 22:04
kyrtap: no kiedyś
27 kwi 22:04
kyrtap: Def:
Liczba r jest pierwiastkiem wielomianu W(x) ⇔ W(x) jest podzielny przez dwumian (x−r).
27 kwi 22:06
kyrtap: To miałem zanotowane w zeszycie
27 kwi 22:07
Saizou : Tw. Bezout mówi o tym że jeśli liczba a jest pierwiastkiem wielomianu to wielomian dzieli się
przez dwumian x−a. I odwrotnie
27 kwi 22:07
Marcin: Ten trójkąt BDC nie wygląda u Ciebie na równoramienny
27 kwi 22:08
Saizou : czyli to co masz zapisane, a ja podkreślę to że jest
pierwiastkiem
27 kwi 22:08
kyrtap: sorry bo na szybkiego rysowałem a tutaj nie umiem też za bardzo rysować
27 kwi 22:09
kyrtap: Krótka definicja nie ? A ja jej nie umiem xd
27 kwi 22:09
Marcin: Czyli z polskiego na nasze: Jak sobie wstawisz pierwiastek za x do wielomianu, to nie
dostaniesz reszty
27 kwi 22:09
Saizou :

a teraz pasuje
27 kwi 22:10
kyrtap: no cholera Marcin nie ma takiej opcji
27 kwi 22:10
Saizou : czepiacie się

to był tylko rysunek poglądowy
27 kwi 22:23
kyrtap: ten mój?
27 kwi 22:24
Marcin: Jakiej nie ma opcji?
27 kwi 22:25
Marcin: Jak tam dalej nie widzę trójkąta równoramiennego
27 kwi 22:25
kyrtap: Marcinek nie denerwuj mnie
27 kwi 22:27
Saizou :

i się nie kłóćcie
27 kwi 22:34
zombi: Siadam do niej
27 kwi 22:34
kyrtap: jutro wam dodać następny czy nie chce się wam robić?
27 kwi 22:35
Saizou : zombi za łatwa jak dla Ciebie
27 kwi 22:36
zombi: Wrzucaj, wrzucaj. Tydzień+ do matury, zaczynamy się uczyć
27 kwi 22:36
kyrtap: Saizou aż taka prosta dla Ciebie?
27 kwi 22:37
zombi: Saizou nie gadaj, ja nie potrafię nic z planimetrii.
27 kwi 22:38
Saizou : ja nie mówiłem że prosta dla mnie, tylko że dla zombiego xd
27 kwi 22:38
Marcin: Dla Saizou też
27 kwi 22:39
kyrtap: Widzę że każdy jest dobry oprócz mnie xd
27 kwi 22:39
Saizou : Marcin co ty za bzdury opowiadasz, gdzie dla mnie prosta
27 kwi 22:41
Marcin: Kto Ci powiedział że jesteś słaby? (oprócz Ciebie)
27 kwi 22:41
Marcin: Patrz jak jeszcze ironią jedzie
27 kwi 22:41
Marcin: Ile wam wyszło w tym 3, co?
27 kwi 22:42
kyrtap: bo tak patrzę jak wszystko na lajcie rozwiązujecie
27 kwi 22:42
Marcin: Wczoraj to Ty zrobiłeś dobrze zadanie, a ja nie wiedziałem jak je ogarnąć
27 kwi 22:45
kyrtap: To był mój pierwszy raz
27 kwi 22:45
Saizou : szczerze mówiąc to jeszcze nie liczyłem żadnego zadanka z tego arkusza

zaraz to zobaczę
27 kwi 22:46
zawodus: Teraz już z górki
27 kwi 22:46
Marcin: Ja się często mylę

Chociaż nie powiem, są tu niektórzy mocno ogarniający
27 kwi 22:46
Marcin: Zawodus, musiałeś być dobry w 'skojarzenia'
27 kwi 22:47
kyrtap: Ty też jesteś kozak więc nie bądź taki skromny
27 kwi 22:47
Marcin: Pochwalimy się sobie później wynikami z matury i zobaczymy kto jest kozakiem
27 kwi 22:50
kyrtap: ja będę kmieciem
27 kwi 22:51
Marcin: Kmieć (łac. cmetos, cmetonis, kmetho) – w czasach nowożytnych pojęcie to oznacza zamożnego
gospodarza
27 kwi 22:53
zombi: Jak to w trzecim ma wyglądać ? XD
27 kwi 22:54
Marcin:

Według mnie tak

(w sensie przekrój)
27 kwi 22:56
zawodus: dobra widzę, że się nudzicie

zadania

1. Wyznacz zbiór wartości funkcji
f(x)= cosx
√(1+tg2x)
oraz drugie
| | 4 | |
2. Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= |
| |
| | | |
27 kwi 23:01
Saizou :
27 kwi 23:01
Marcin: No jak się nudzimy, jak robimy tą maturkę z góry?
27 kwi 23:02
Marcin: Saizou dlaczego w podstawie masz 10√2? Przecież krawędź podstawy ma 10..
27 kwi 23:03
Saizou : tak miało być 10, najwidoczniej jak rozważałem opcje to tego nie wykasowałem xd
27 kwi 23:04
Marcin: rozważałeś inne opcje, rozumiem
27 kwi 23:05
kyrtap: Saizou tysiąc sposobów rozwiązania na sekundę
27 kwi 23:05
zombi: Ok to liczę ten przekrój, Marcin podaj swoją odp. jak coś.
27 kwi 23:05
Marcin: Według mnie c=x=5.
27 kwi 23:05
Saizou : aż tak wydajny to ja nie jestem

rozważałem inną opcję przez głupotę
27 kwi 23:06
Marcin: Podałem,
P= 15
√31,25 =83,25 cm
2, ale nie wiem czy jest ok i mi nikt nie chce potwierdzić
27 kwi 23:07
Marcin: 83,85*
27 kwi 23:07
kyrtap: już patrzę do zbioru
27 kwi 23:07
zawodus: Wg mnie też x=5 i c=5
27 kwi 23:08
zawodus: kyrtap z jakiego to zbioru?
27 kwi 23:08
27 kwi 23:09
zombi: Marcin a nie czasem 15√18,75 ?
Bo z Pitka mamy
h2 + (2,5)2 = 52
27 kwi 23:09
kyrtap: Podkowa
27 kwi 23:09
Marcin: Pewnie, pewnie. Poryłem się i zamiast 5
2−(2,5)
2, to ja to dodałem
27 kwi 23:10
Marcin: Ale bym się wkurzył jakbym taki błąd walnął na maturze
27 kwi 23:11
Marcin: Wtedy nawet wynik od kyrtapa powinien się zgadzać
27 kwi 23:12
Piotr 10: Zad 5/
Ptr=(√P1 + √P2))2 = 25 +16 * 2*16*25=81
.
27 kwi 23:13
Marcin: Tam jeszcze nie doszedłem. Cześć Piotrek
27 kwi 23:14
Saizou : to było zadanie z podkowy ?
27 kwi 23:14
Piotr 10: Witaj, ja tylko jedno sobie zrobilem z ciekawosci
27 kwi 23:14
kyrtap: tak Podkowa
27 kwi 23:15
zawodus: Piotrek wzorek, którego użyłeś należałoby wykazać na maturze raczej
27 kwi 23:17
Piotr 10: spoko moge go wykazac jesli ktos chce
27 kwi 23:18
zombi: Z podobieństwa i skali podobieństwa wystarczy.
27 kwi 23:19
zombi: Pokaże, ktoś 4? Bo chciałbym zobaczyć czy podobnie.
27 kwi 23:19
Piotr 10: No ja wiem, ale tak naprawde nie potrzebna jest wysokosc w tym zadaniu ( nadmiar danych )
27 kwi 23:19
Marcin: Piotrek też mam taki wynik, tylko że inaczej chyba liczyłem
27 kwi 23:19
Marcin: Ciekawy jestem czy za Twoje rozwiązanie dostałbyś maxa
27 kwi 23:21
Saizou :

wynika to np. z tw. talesa
| | 1 | | 5√3 | | 75√3 | |
Pp=2*Pt=2* |
| *(5+10)* |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
27 kwi 23:21
zombi: Ja bym na początku napisał, że trójkąty te dwa są podobne, następnie, że P1 = k2 * P2,
wyliczyłbym skalę podobieństwa, pokazał, że te małe po bokach są podobne do największego w
skali k i wtedy liczył pole całego jako
Pc = (k+1)2*P1. Na maturze bym tak rozpisywał, żeby max był.
27 kwi 23:23
Marcin: | | 5 | |
Skala podobieństwa to |
| , więc: |
| | 4 | |
9x=18
x=2
wysokości trójkątów to 10 i 8 ← z tego policzyłem podstawy i też jest ok
27 kwi 23:25
Piotr 10:

Przekątne trapezu ABCD przecinają się w punkcie M. Wysokość trapezu ma długość 18. Pole
trójkąta ABM jest równe 25, pole trójkąta CDM jest równe 16. Oblicz pole trapezu.
P
3=P
4
P
tr=P
1+P
2+P
3+P
4 = P
1+P
2+2P
3
| | 1 | |
P3= |
| *xyksinα a zatem ( wniosek) |
| | 2 | |
P
3=
√P1*P2 , gdyż
Więc:
P
tr=P
1+P
2+2
√P1*P2= (
√P1+
√P2 )
2
27 kwi 23:26
Saizou :

cos(45+22,5)=cos(67,5)
| | 1 | |
a skoro cosinus w przedziale <0:90o> maleje to cos(67,5)<cos(60)= |
| |
| | 2 | |
27 kwi 23:26
Marcin: Saizou dobre, dobre. a ja jakoś beznadziejne kombinowałem
27 kwi 23:27
Saizou : maleje w większym przedziale ale ten kąt może być tylko z przedziału (0:90)
27 kwi 23:28
Mila:
zadanie 5)
P
ΔCMB=P
ΔAMD=x
P
trapezu=2*20+16+25=81
27 kwi 23:30
zombi:

Ew. można tak:
a=
√2b
więc a+b = (
√2+1)b
Z tw Pitagorasa policzyć c i wtedy.
Ale to taki drugi sposób, żeby był. Saizou lepszy.
27 kwi 23:31
Marcin: Robiłem tak jak zombi. Piona
27 kwi 23:33
kyrtap: Mam pytanko do was? Czy może ktoś przerabiał arkusze podstawowe z matur poprzednich?
27 kwi 23:36
kyrtap: w sensie majowych
27 kwi 23:37
zombi: Jakie nki wam wyszły w tym prawdo?
Ja nie

nie opłaca się moim zdaniem.
27 kwi 23:39
kyrtap: ok więc też nie będę robił
27 kwi 23:40
zawodus: Ja znam wszystkie, a o co chodzi?
27 kwi 23:40
Saizou : może kiedyś na zabicie czasu

ale już nie pamiętam, chyba z maja 2013 xd
w zadaniu 9 przyjemnie oznaczyć te wyrazy ciągu jako
a
1=x−3r
a
2=x−2r
a
3=x−r
a
4=x
a
5=x+r
a
6=x+2r
a
7=x+3r
27 kwi 23:41
kyrtap: zawodus dla nas tu obecnych jedynie chyba mogą być problemowe te zadania dowodowe co?
27 kwi 23:43
zombi: Lećcie po kolei

Bo ja chce wyniczki sprawdzać. W prawdo jak macie?
Tożsamość trygo łatwa.
27 kwi 23:44
Marcin:

Zad 10:
Ix−1I=2−Ix−3I
|x−5|≥3
x∊<1;2>
Lubię robić graficznie takie zadania, mam nadzieję, że jest ok
27 kwi 23:44
Marcin: Ja prawdopodobieństwa nawet nie ruszam, nie ogarniam
27 kwi 23:45
Mila: 6) n∊{6,7,8,9}
27 kwi 23:46
Marcin: kyrtap rób majowe. One są dość proste, ale przynajmniej z poziomem CKE się zaznajomisz
27 kwi 23:46
zawodus: Akurat to jest banalne
27 kwi 23:47
zombi: Dzięki Mila, to samo!
27 kwi 23:47
Saizou :

zad. 6
zasadźmy drzewka

W− wygrana
p− przegrana
n∊N
+ i n≥6
90>n(n−1)
n
2−n−90<0
(n−10)(n+9)<0
n∊(−9:10) i D
n∊{6,7,8,9}
27 kwi 23:47
kyrtap: w dzień jutro wszystkie przerobię i do podstawy będę przygotowany formalnie
27 kwi 23:48
Marcin: Ty lepiej nic nie sadź
27 kwi 23:48
kyrtap: ja te zadania co dałem robiłem w lutym więc nie pamiętam jak tam to leciało ale wiem że prawdo
było proste
27 kwi 23:48
Marcin: aa Tobie chodziło o podstawę

To nie, faktycznie się nie opłaca
27 kwi 23:49
Saizou : ktoś musi zalesiać tereny skoro Brazylijczycy wycinają "zielone płuca ziemi"
27 kwi 23:51
kyrtap: ale jednak zwrócę na te zadania dowodowe uwagę
27 kwi 23:51
zombi: Łatwa ta maturka, taka typowa, schematyczna. Masz coś jeszcze kyrtap?
27 kwi 23:53
kyrtap: nom mam chcecie arkusz 2?
27 kwi 23:55
Saizou : zombi mówiłem że dla ciebie to nic trudnego
27 kwi 23:56
zombi: Podaj ten arkusz drugi.
Saizou nie powiesz chyba, że tobie sprawiła problem...
27 kwi 23:58
kyrtap: dodam nowy post
27 kwi 23:59
kyrtap: dajcie z jakieś 10 min
27 kwi 23:59
Saizou : nie liczyłem całej, ale jak na te zadanka co robiłem to chciałbym mieć taką w maju

, albo
nie, wolę trudniejszą xd
27 kwi 23:59
zombi: Trudniejsza lepsza, większy rozrzut wyników będzie. I progi na studia niższe
28 kwi 00:02
Saizou : też tak pomyślałem xd
28 kwi 00:05
zombi: A fizyki nie zdaję, więc lepiej żeby ta matma była trudniejsza.
28 kwi 00:06
Saizou : a ja akurat fizykę zdaję jako sztuka dla sztuki, żeby w razie wypadku mieć choć jakieś
dodatkowe punkty
28 kwi 00:10
kyrtap: Saizou też podchodzisz do fizy? Ja niestety liczę na troszkę szczęścia
28 kwi 00:18
Saizou : a no tak jakoś wyszło, ale mam gwarancje że zdam fizykę
28 kwi 00:20
kyrtap: ale się przygotowywałeś do niej ?
28 kwi 00:21
Saizou : jeszcze nie

w sumie tylko to co na lekcjach
ja chcę zadanko z jednostek, takie matematyczne
28 kwi 00:22
kyrtap: ja też na to liczę i czytam same repetytorium a jaki poziom piszesz
28 kwi 00:28
Saizou : nieszczęsne rozszerzenie, ale jak juś się bawić to na całego
28 kwi 00:37
kyrtap: piona Saizou
28 kwi 00:44
kyrtap:
28 kwi 00:44
kyrtap: jak zdam na 30% to będę uradowany choć jak przeglądam arkusze zawsze coś tam można policzyć
28 kwi 00:45