pochodne
małgosia : oblicz pochodną
27 kwi 16:06
sushi_ gg6397228:
wzory znasz ?
27 kwi 16:08
małgosia : znam ale nie pomagaja
27 kwi 16:19
sushi_ gg6397228:
to liczymy
f(x)= x2−4
f'(x)=....
g(x)=(x+1)2= x2+2x+1 ( można sobie rozpisać; jak Kto woli)
g'(x)=...
27 kwi 16:21
Dziadek Mróz:
| | u | |
y = |
| u = x2 − 4 v = w2 w = x + 1 |
| | v | |
| | u | | u'v − uv' | |
y' = [ |
| ]' = |
| |
| | v | | v2 | |
u' = [x
2 − 4]' = (1) ...
v' = [w
2]' = 2w * w' = (2) ...
w' = [x + 1]' = (3) ...
| | u'v − uv' | | (1)*(x + 1)2 − (x2 − 4)*(2) | |
y = |
| = |
| = |
| | v2 | | ((x + 1)2)2 | |
| | (1)*(x + 1)2 − (x2 − 4)*(2) | |
= |
| |
| | (x + 1)4 | |
27 kwi 16:29
Dziadek Mróz:
pochodna ze stała*funkcjawykładnik np. a*f(x)b
[a*f(x)b]' = a*b*f(x)b−1 * f(x)'
a = 2
b = 4
f(x) = 3x2 + 2
[2(3x2 + 2)4]' = 2*4(3x2 + 2)3 * [3x2 + 2]' = ...
27 kwi 16:34