ciagi
Kobi: Jak obliczyć następujące monotoniczności?
a) a
n=n* 2
n
b) a
n=−3
n
d) a
n=4
−n+1
27 kwi 15:49
Dziadek Mróz:
a)
an = n2n
czy:
a1 > a2 > a3
czy:
a1 < a2 < a3
a1 = 1*21 = 2
a2 = 2*22 = 2*4 = 8
a3 = 3*23 = 3*8 = 24
a1 < a2 < a3
ciąg rosnący
27 kwi 15:52
Radek: No chyba tak nie można obliczyć monotoniczności ciągu .
an+1−an tak obliczysz
27 kwi 15:55
Kobi: mogłby mi ktoś obliczyć chociaz jeden przyklad?
27 kwi 16:02
Bogdan:
Zgadzam się, nie wystarczy dla określenia monotoniczności obliczyć wartości a1, a2, a3.
Trzeba zbadać znak różnicy an+1 − an
27 kwi 16:07
Kobi: mógłby ktoś rozwiązać jeden przyklad?
27 kwi 16:09
Bogdan:
Np.: an = n*2n, an+1 = (n + 1)*2n + 1 = n*2*2n + 2*2n
an + 1 − an = n*2*2n + 2*2n − n*2n = n*2n + 2*2n = 2n(n + 2) > 0
ciąg jest rosnący
27 kwi 16:11