równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty
Ciekawska: Przyprostokątne trójkąta prostokątnego ABC zawierają się w prostych równoległych do osi ukladu
współrzędnych. wyznacz równania prostych zawierających boki tego trójkata jesli B(−2,5)
C(10,−1).
Skoro równoległe, to a1 = a2
Robię układ równań:
−2a+b = 5
10 a + b = − 1 l * (−1)
_______________________________
− 12 a = 6
a= − 1/2
b = 4
CB:
y = 1/2x + 4
Po zaznaczeniu punktów w układzie współrzędnych i połączeniu ich linią, wyszło mi, że A(−2, −1)
Czyli
AB
−2a + b = −1
− 2a + b = b l * (−1)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Tylko, że teraz a i b się zniosą... Przekombinowałam?
27 kwi 15:15
sushi_ gg6397228:
zrób rysunek, tego co masz podane w zadaniu
27 kwi 15:21
Ciekawska:
27 kwi 15:27
Marcin: Ciekawska, sprawdź poprzedni temat.
27 kwi 15:28
sushi_ gg6397228:
to masz juz punkt "A",
jest jeszcze punkt A' nad prostą BC
27 kwi 15:29
Ciekawska: Druga możliwość, dla A:
x = 10, y = 5
27 kwi 15:35
Ciekawska: Trzeba zrobić coś jeszcze w tym zadaniu?
27 kwi 15:36
sushi_ gg6397228:
czytaj tresc zadania z pierwszego pościka
27 kwi 15:46
Ciekawska: Równania prostych
A więc:
CB: y = 1/2x + 4
AB mi nie wychodzi, jak pisałam, chyba, że trzeba podstawić drugą możliwośc?
27 kwi 15:51
sushi_ gg6397228:
proste równolegle do osi układu to
y= liczba
x= liczba
27 kwi 15:54
Ciekawska: Wychodzi na to, że dalej nie wiem co zrobić, gdy mam wyliczyć proste, jeśli brak mi jakiegoś
punktu.
27 kwi 15:56
sushi_ gg6397228:

kolor czerwony: x= 2
kolor zielony: y= −2
teraz patrz na swoje liczby i podaj odpowiedz
27 kwi 15:58
Ciekawska: A
1) x = −2, y = −1
2) x = 10, y = 5
27 kwi 15:58
sushi_ gg6397228:
trzeba podać bok AB i prosta o wzorze....
itd
27 kwi 16:05
Ciekawska: Pogubiłam się
27 kwi 16:11
sushi_ gg6397228:
naprodukowals tyle wzorow
1)....
2)....
trzeba napisać
prosta AB wzór prostej
prosta BC ....
prosta AC.....
prosta A'B.....
prosta A'C......
27 kwi 16:13
Ciekawska: No dobrze, ale nie wychodzi mi prosta AB, bo znoszą się zarówno a i b.
Chyba, że AB −> y = −6
27 kwi 16:15
sushi_ gg6397228:
a co ja napisałem i narysowałem; miałas sobie tylko przepisać odpowiednie liczby
dla prostych równoległych do osi układu −−> inaczej się to liczy
27 kwi 16:18
Ciekawska: Tzn.
Punkt (−2,2)?
27 kwi 16:48