tożsamość
Kama: sprawdź tożsamość sinx/1+cosx * cos1/2x/1+cos1/2x = sin1/2x/1+cos1/2x
Jak mam to zrobić, nauczycielka mi to tłumaczyła ale nie zrozumiałam. Wiem że trzeba stronę
lewą przekształcic w prawą.
27 kwi 14:37
sushi_ gg6397228:
zapisz to za pomocą ułamka, bo słabo to się czyta
27 kwi 14:41
PW:
U {sinx }{1 + cosx}
napisane bez spacji po 'U' da
i tak dalej.
27 kwi 14:49
Kama:
Przepraszam nie wiedziałam jak to zapisać.
27 kwi 14:52
sushi_ gg6397228:
wzóry na podwojony kąt
cos 2α=....
27 kwi 14:54
Kama: Nie potrafię go zastosować, Proszę jeżeli możesz to rozwiąż to.
27 kwi 15:02
sushi_ gg6397228:
napisałem, aby go podać
tak samo jak dla sin2α=....
27 kwi 15:20
Kama: sin2a=2sinacosa
cos2a=cos2a−sin2a
27 kwi 15:27
Bogdan:
Warto zapamiętać:
oraz
| | α | | α | | α | | α | |
cosα = cos2 |
| − sin2 |
| , cosα = 2cos2 |
| − 1, cosα = 1 − 2sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Z ostatnich dwóch zależności otrzymujemy:
| | α | | α | |
1 + cosα = 2cos2 |
| , 1 − cosα = 2sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
27 kwi 15:30
sushi_ gg6397228:
cos 2α= cos2α − (1− cos2α)=....
27 kwi 15:30
Kama: Dziękuję wam bardzo wkońcu mi to wyszło. Brakowało mi wzorów które podał Bogdan
27 kwi 15:47
Bogdan:
Polecam te zależności maturzystom, w takim ujęciu nie ma ich w tablicach maturalnych,
a w arkuszach maturalnych pojawiają się zadania z połówkami kątów.
27 kwi 16:01