Wykres funkcji
chiara: Narysuj wykres funkcji f(x)= |x2−|x|−2|
czy mógłby mi ktoś pomóc i powiedzieć jak po kolei powinien wyglądać ciąg przekształceń?
27 kwi 14:32
sushi_ gg6397228:
najpierw trzeba pozbyc sie wartości bezwzglednej przy |X| − dwa przypadki
27 kwi 14:42
chiara: aaaa ok już rozumiem. aż wstyd, że sama na to nie wpadłam tylko próbowałam wymyślić różne
dziwne rzeczy. dziękuję bardzo
27 kwi 14:44
jakubs: f(x)=x2−x−2 −−> f(|x|)=x2−|x|−2 −−> |f(x)|=|x2−|x|−2|
27 kwi 14:44
PW: Najprościej tak:
− zauważyć, że f(−x) = f(x), czyli że wykres jest symetryczny względem osi OY.
− narysować zatem najpierw dla x ≥ 0, dla takich x funkcja jest określona wzorem
f(x) = |x2 − x −2|
− ten wykres umiemy narysować, bo jest to "kawałek paraboli", w którym część leżącą poniżej osi
OX przekształcamy w symetrii względem tej osi
− otrzymaną część wykresu dla x > 0 przekształcić przez symetrię względem osi OY.
Jest to "leniwa wersja" tego o podpowiadał sushi.
27 kwi 15:01