Wzory Viete'a
Rafał: Witam.
Muszę nauczyć się wyprowadzać wzory Viete'a.
Umiem x1 + x2 i x1 razy x2.
Czy muszę umieć jeszcze jakieś?
Jesteśmy na etapie równania kwadratowe z parametrem.
27 kwi 14:22
jakubs: Istnieją tylko dwa wzory Viete'a.
27 kwi 14:24
Marcin: No a załóżmy coś takiego:
x
14−x
24 − zamień to na wzory Viette'a
27 kwi 14:25
Janek191:
Jak już umiesz, to dobrze !
27 kwi 14:25
5-latek: no np x
12+x
22
Sprobuj na poczatek te
27 kwi 14:25
Nieuchwytny: Dla trójmianu
x1+x2=−ba
x1*x2=ca
27 kwi 14:25
Marcin: jakubus, ale są też wzory dla wielomianów o wyższych stopniach.
27 kwi 14:26
PW: To co napisałeś nazywa się wzorami Viete'a. Reszta to rachunki, np. jeśli w zadaniu wystąpi
x12+x22, to trzeba skojarzyć, że a2+b2 = (a+b)2 − 2ab i napisać
x12+x22 = (x1+x2)2 − 2x1x2,
a więc zgodnie z wzoramie Viete'a
x12+x22 = ...
27 kwi 14:27
Rafał: A możecie podać już wyprowadzone? Bo nigdzie nie mogę znaleźć

Te co napisał Nieuchwytny to umiem.
27 kwi 14:27
27 kwi 14:29
Rafał: Czyli wystarczy znać tylko te dwa wzory do wyprowadzenia, czy jeszcze jakies?
27 kwi 14:32
27 kwi 14:32
Trivial: Marcin, da się zamienić x14 − x24 na wzory Viete'a + operacje arytmetyczne?
27 kwi 14:53
zawodus: x
14−x
24=(x
12−x
22)(x
12+x
22)=(x
1−x
2)(x
1+x
2)[(x
1+x
2)
2−2x
1x
2]
chyba x
1−x
2 nie da rady zamienić na sumę
27 kwi 15:01
razor: jak dla mnie wyrazenie x
1 − x
2 nie ma sensu bo nie wiadomo ktory pierwiastek jest "pierwszy"
a ktory "drugi"
27 kwi 15:08
Marcin: W sumie to chciałem zapisać x
14+x
24 
. Tak z ciekawości. Da się?
27 kwi 15:09
Draghan: A to się da

Tak myślę
27 kwi 15:10
Trivial:
Wymierne wyrażenia symetryczne względem pierwiastków na pewno da się zapisać wzorami Viete'a +
operacjami arytmetycznymi.
27 kwi 15:10