Które wyrazy ciągu a_n są mniejsze od liczby k? Przykłady do sprawdzenia
arianne: Które wyrazy ciągu an są mniejsze od liczby k?
a) an = 2n2 − 15, k = 15
an < 15 <=> 2n2 − 15 < 15 /−15
2n2 − 30 < 0
n2 − 15 < 0
(n−√15)(n+√15)<0
n1 = √15 n2 = −√15
n∊(−√15, √15) ∊ N+ <=> n∊{1,2,3}
b) an = n2 − 5n + 8, k = 8
an < 8 <=> n2 − 5n + 8 < 8 /−8
n2 − 5n < 0
n(n−5) < 0
n∊(0, 5) ∊ N+ <=> n∊{1.2.3.4}
c) an = −2n2 + 9n + 10, k = −8
an < −8 <=> −2n2 + 9n + 10 < −8 / +8
−2n2 + 9n + 18 < 0
Δ = 225 => √Δ = 15
n1 = 6, n2 = −32
n∊(−32, 6), n∊N+ <=> n∊{1,2,3,4,5}
27 kwi 14:14
arianne: do sprawdzenia.
27 kwi 14:16
arianne: nie jestem pewna co do przykładu b).
27 kwi 14:32
sushi_ gg6397228:
zawsze mozna pod "n" podstawić do ciągu i sprawdzic czy jest
odp c) parabola jest smutna, więc jest zły przedział
np.: a100 <−8
27 kwi 14:46
arianne: mógłby ktoś mnie poprawić?
27 kwi 16:28
arianne: w c) n∊(−∞, −32)U(6, +∞)?
27 kwi 16:41
sushi_ gg6397228:
ale mamy ciąg, wiec n ∊N+
zatem .....
27 kwi 16:42
arianne: n∊{1,2,3,4,5}? niestety nie wiem, jak zapisać przedział.
27 kwi 16:44
sushi_ gg6397228:
n>6 i n∊N+
27 kwi 16:50