Obliczyc pole ograniczonego wykresem funkcji
tabicia: Obliczyc pole ograniczonego wykresem funkcji f(x)= x3 +x2 −2x oraz prostymi x=−2 i x=2.
I nie wiem czy ja nie potrafie tego narysowac czy tam powinno byc jeszcze ze osią OX bo tak to
w sumie nic tam nie jest ogranione prócz obszaru pomiedzy x=2 i x=−2 czy ja cos zle rozumiem ?
27 kwi 14:11
Janek191:

y =x
3 + x
2 − 2x = x*( x
2 + x − 2) = x*( x + 2)*( x − 1)
Pole
0 1 2
P = ∫ (x
3 + x
2 − 2x ) dx − ∫ ( x
3 + x
2 − 2x) dx + ∫ ( x
3 + x
2 − 2x ) dx =
− 2 0 1
27 kwi 14:22
Janek191:
Musi być oś OX
27 kwi 14:23
tabicia: Dziekuje ślicznie
27 kwi 14:43