Pierwiastki wielomianu
Adam: Witajcie, potrzebuję pomocy z zadaniem z wielomianami.
Wykaż, że liczby r
1 i r
2 są pierwiastkami wielomianu W(x). Wyznacz pozostałe pierwiastki
tego wielomianu (o ile istnieją), jeśli:
W(x) = 2x
4 − 9x
3 + 12x
2 − 9x + 10; r
1=2, r
2=2,5
Do danego wielomianu za x podstawiłem r
1 oraz r
2 i wyszło w obu przypadkach 0, więc
udowodniłem, że są pierwiastkami, jednak moje pytanie jest następujące: W jaki sposób
wyznaczyć pozostałe pierwiastki tego wielomianu? Wiem, że akurat w tym przypadku nie istnieją
pozostałe (sprawdziłem w odpowiedziach zbioru zadań). Nie wiem jednak w jaki sposób to
sprawdzić, czy mógłby ktoś mi pomóc?
27 kwi 13:45
Adam: Czy ktoś wie? Czy ktoś potrafi?
27 kwi 13:59
ICSP: Jest wiele sposobów :
1. Rozłożenie w(x) znanymi metodami
2. Utworzenie z r1 i r2 postaci iloczynowej w celu podzielenia w(x) przez Q(x) = a(x − r1)(x
− r2)
3. Dzielenie przez dwumiany
27 kwi 14:01
Adam: Czyli mogę użyć na przykład schematu Hornera?
Napisz mi proszę na tym przykładzie (np. uzywając Hornera, jezeli można) co powinienem zrobić,
bym widział dokładnie o co chodzi. Jeśli możesz oczywiście
27 kwi 14:05
Marcin: Podziel dwa razy wielomian. będziesz mieć (x−2)(2x−5)(ax
2+bx+c)

Pewnie że możesz użyć
schematu Pana Hornera
27 kwi 14:07
Adam: W takim razie używając Hornera − podstawiam ten główny wielomian W(x) = 2x4 − 9x3 + 12x2 −
9x + 10? I mnożę przez 2 oraz 2,5, tak? Reszta w pierwszym przypadku wyszła mi 80, a w drugim
125? Co to oznacza?
Wybaczcie, że upieram się na ten schemat, ale szczerzę mówiąc chciałbym go użyć, ponieważ
wydaję mi się najłatwiejszy i wiem, że nie popełnię przy tym błędu.
27 kwi 14:17
Łukasz: Adamie, nie polecam tutaj schematu hornera bo mamy wykładnik przy czwartej potędze i liczenie
tego w tym przypadku jest bardzo czasochłonne
28 kwi 18:02
Mila:
W(x) = 2x4 − 9x3 + 12x2 − 9x + 10
r1=2 jest pierwiastkiem W(x)⇔W(2)=0
r2=2,5 jest pierwiastkiem W(x)⇔W(2,5)=0
To sprawdziłeś, więc nie liczymy
W(X) jest podzielny przez (x−2) i jest podzielny przez (x−2,5) ⇔jest podzielny przez
(x−2)*(x−2,5)
Mamy wyznaczyć pozostałe pierwistki chcesz wykorzystać schemat Hornera.
2 −9 12 −9 10 x=2
2 −5 2 −5 0⇔
2x4 − 9x3 + 12x2 − 9x + 10=(x−2)*(2x2−5x2+2x−5)
Teraz dzielimy p(x)=(2x2−5x2+2x−5) przez (x−2,5)
2 −5 2 −5 x=2,5
2 0 2 0 ⇔2x4 − 9x3 + 12x2 − 9x + 10=(x−2)*(x−2,5)*(2x2+2)
2x2+2>0 (brak pierwiastków)
28 kwi 18:39