27 kwi 13:35
bezendu:
Nawet Ci się nie chcę przepisać ? Ja nie wchodzę w żadne linki
27 kwi 13:36
Marcin: Zapisz tutaj treść.
27 kwi 13:37
Tadeusz:
liczba zadań jest mniejsza niżeli 17 ... więc też nie wchodzę −
27 kwi 13:46
zawodus: Skąd wiesz ile jest zadań jak nie wchodzisz?
27 kwi 13:48
Janek191:
| | x − 8 | | (x + 3) − 11 | | − 11 | |
1) y = |
| = |
| = 1 + |
| |
| | x + 3 | | x + 3 | | x + 3 | |
| | −11 | |
Wykresy : g(x) = |
| − niebieski |
| | x | |
| | − 11 | |
f(x) = |
| + 1 − czerwony |
| | x + 3 | |
27 kwi 13:50
Sebastian: Nie chciało mi się przepisywać 3 raz tego samego, bo te zadania zamieściłem na 3 stronach i
oczywiście każda miała inny kod, za którego pomocą zapisywało się ułamki itp. Dlatego nie
mogłem po prostu skopiować, tylko musiałem za każdym razem pisać od nowa. Na 2 stronach
pisałem od nowa, na trzeciej na szczęście była opcja dodawania załączników, więc dodałem to
zdjęcie. Tutaj znowu inny kod i brak załączników, więc pomyślałem, że po prostu wkleję link...
no ale mniejsza.
1. Zapisz wzór funkcji y = x−8x+3 w postaci kanonicznej i naszkicuj jej wykres
2. Znajdź dziedzinę i zbiór wartości f(x) = 3x−23x+6 oraz współrzędne, w których wykres
tej funkcji przecina osie układu współrzędnych.
3. Rozwiąż równania:
a) −x+12x2−4x = 0
Tutaj normalny zapis bo trochę nie czytelnie to wygląda : −x+12/x do kwadratu −4x = 0
b) 3x+2 = 2x + 3
4. Rozwiąż nierówności:
a) 3−4xx+7 >3
b) −56x−2 < lub równe 63−5x
5. Samochód przejechał 1/4 trasy ze średnią prędkością 80 km/h. Na całej trasie średnia
prędkość samochodu była równa 64 km/h. Oblicz z jaką średnią prędkością samochód przejechał
pozostałą część trasy.
27 kwi 13:54
Janek191:
| | 3 x − 2 | | (3x + 6) − 8 | | −8 | |
2) f(x) = |
| = |
| = 1 + |
| = |
| | 3 x + 6 | | 3x + 6 | | 3x + 6 | |
więc
Df = R \ { − 2}
ZWf = R \ { 1 }
| | 3x − 2 | | 2 | |
f(x) = 0 ⇔ |
| = 0 ⇔ 3x − 2 = 0 ⇔ x = |
| |
| | 3 x + 6 | | 3 | |
| | 2 | |
A = ( |
| ; 0) − punkt przecięcia osi OX |
| | 3 | |
| | 0 −2 | | 1 | |
f(0) = |
| = − |
| |
| | 0 + 6 | | 3 | |
| | 1 | |
B = ( 0; − |
| ) − punkt przecięcia osi OY |
| | 3 | |
27 kwi 14:01
Janek191:
3)
| − x + 12 | |
| = 0 ; x ≠ 0 i x ≠ 4 |
| x*( x − 4) | |
− x + 12 = 0
x = 12
=====
| | 3 | |
b) |
| = 2 x + 3 ; x ≠ − 2 |
| | x + 2 | |
3 = (2 x + 3)*( x + 2)
3 = 2 x
2 + 4x + 3x + 6
2 x
2 + 7 x + 3 = 0
Δ = 49 − 4*2*3 = 49 − 24 = 25
√Δ = 5
27 kwi 14:07
Marcin: 1.
| x−8 | | x+3−11 | | −11 | |
| ⇒ |
| ⇒ |
| + 1 |
| x+3 | | x+3 | | x+3 | |
27 kwi 14:15
Marcin: ahh pierwsze już jest. Nie zauważyłem. Przepraszam
27 kwi 14:15
Sebastian: Dzięki, a mogliście by wytłumaczyć, jak dokładnie zostało zrobione to pierwsze ?. tzn. skąd
wzięła się ta jedenastka ? Dodaję się licznik do mianownika, a potem sumę tego odejmuję się od
licznika ?
27 kwi 14:19
Sebastian: I jeszcze w drugim zadaniu, skąd wzięła się ta 8 ?
27 kwi 14:49