wykonaj działanie
Kaka: | | 4x+2 | | 5 | |
Wykonaj działania w wyrażeniu W= |
| − |
| |
| | x2−1 | | x−1 | |
Wynik przedstaw w najprostszej postaci
27 kwi 12:39
27 kwi 12:40
Kaka: ale tego tam nie ma:(
27 kwi 12:47
5-latek: ALe za to sa podobne przyklady i na ich podstawie nauczysz sie takie przyklady jak twoje
rozwiazywac
27 kwi 12:49
Kaka: ale ja to rozumiem i wgl tylko ten przykład mi nie wychodzi
27 kwi 12:52
5-latek: Otoz kolego .
Prawda jest taka ze nie tylko tego przykladu nie roumiesz
IM wczesniej sobie to uswiadomisz tym lepiej dla Ciebie . I nie wmawiaj sobie ze tylko tego
przykladu OK?
Juz przy pisaniu zalozen co do mianownika powinienes zauwazyc jaki bedzie wsppolny mianownik .
Wiec napisaz tu zalozenia co do mianownikow .
27 kwi 12:58
Kaka: (x−1)(x+1)=0 , gdy x=1, x=−1
x−1=0 , gdy x= 1
27 kwi 13:02
Kaka: czyli wspólny mianowni to (x−1)
2(x+1)

?
27 kwi 13:03
5-latek: Raczej sie stosuje zapis (x−1)(x+1)≠0 to x≠1 lub x≠−1 i x−1≠0 to x≠−1 czyli dziezdina to
wszyskie liczby rzeczywiste oprocz 1 i (−01) czyli zapisujemy D=R\{−1,1}
TO zobacz rozlozyles x2−1=(x−1)(x+1) a drugim mianowniku masz x−1 wiec teraz sie dobrze
popatrz i napisz jaki bedzie tu wspolny mianownik dla tych dwoch wyrazen .
27 kwi 13:08
Kaka: (x−1)
2(x+1)
27 kwi 13:11
5-latek: No nie taki
Jesli nie wiesz to tak samo jak na ulamkach mnozysz te dwa mianowniki i bedzie (x
2−1)(x−1)
Jest to szcegolny przypadek gdzie trzeba co s zauwazyc
dam CI taki przyklad pod rozwage
| 1 | | 1 | |
| + |
| jaki bedzie tu wspolny mianownik? |
| 4 | | 2 | |
27 kwi 13:17
5-latek: Jaki jest problem?
27 kwi 13:24
Kaka: tutaj 4
27 kwi 13:24
Kaka: a co sie stalo z tym (x+1)
27 kwi 13:25
Kaka: ok juz rozumiem
27 kwi 13:25
Kaka: i teraz w licznikach bd : (4x+2)(x−1) i 5(x
2−1)
tak
27 kwi 13:26
5-latek: Nie tak
bo 4=2*2
Tak samo tutaj mamy
Zobacz ze x
2−1=(x+1)(x−1) niech to bedzie nasze . a (x−1) niech to bedzie nasze2
Wiec wspolny mianownik to x
2−1
| | 4x+2 | | 5(x+1) | |
Teraz bedzie tak |
| − |
| |
| | x2−1 | | x2−1 | |
co do drugiego wyrazenia to tak x
2−1=(x+1)(x−1) ale my juz w drugim wyrazeniu mamy (x−1)
czyli do wspolnego mianownia x
2−1 barakuje nam (x+1) wiec bedziemy musieli pomozyc licznik
drugiego wyrazenie pprzez (x+1) i licz to dalej
27 kwi 13:35
5-latek: Tam mialo byc niech to bedzie nazse 4 a (x−1) .....
27 kwi 13:36
Kaka: juz teraz rozumiem

dziękuję bardzo teraz już mi wyszło
27 kwi 13:42