matematykaszkolna.pl
STUDIA Matejko: STUDIA na jakie studia mogę iść zdając tylko maturę rozszerzoną z matematyki? no i oczywiście pol ang i matma podstawa.
27 kwi 12:13
mietek: na każde techniczne praktycznie o ile nie wymagana jest fizyka.
27 kwi 12:14
Nieuchwytny: Ogólnie na większość politechnik. Jeżeli jesteś blisko Krakowa to PK ewentualnie AGH ale tam jest ang rozszerzony wręcz konieczny. Z dobrze zdanymi maturami z matematyki, dostaniesz się na PWR.
27 kwi 12:16
Piotr 10: Na Politechnikę do Warszawy potrzebna jest fizyka ( lub chemia, geografia itd )
27 kwi 12:16
Matejko: chodzi mi o kierunki na jakie mogę iść. Logistyka? Co sądzicie?
27 kwi 12:21
Matejko:
27 kwi 12:59
bezendu: Ja słyszałem,że idzie na to co Cię interesuję...
27 kwi 12:59
Trivial: Co to w ogóle za temat? Człowieku ogarnij się i pomyśl przez chwilę...
27 kwi 13:03
fx: Na logistykę to się można z ledwo zdaną podstawą dostać... Warto rozpatrywać nowoczesne kierunki z branży dynamicznie rozwijających się − elektronika, elektrotechnika, energetyka, inżynieria materiałowa, automatyka. Te kierunki dzięki swojej interdyscyplinarności zapewniają możliwość zdobycia szerokiej wiedzy. Czy będziesz miał po tam pracę − nikt nie odpowie.
27 kwi 13:05
Matejko: A jakie dokładnie? Nie chce, żeby była tam fizyka. Przepraszam, że piszę tu, ale od was dowiem się prawdy i wierzę, że pomożecie emotka
27 kwi 13:11
Nieuchwytny: Techniczne kierunki opierają sie głównie na matematyce i fizyce.
27 kwi 13:14
Trivial: Jedno zasadnicze pytanie: co Cię interesuje? Proponuję się zastanowić, bo bez tego nie ustalimy nic konkretnego.
27 kwi 13:18
Matejko: a na jakich ta fizyka jest do ogarnięcia? Bo ja nic nie umiem z fizyki
27 kwi 13:19
Nieuchwytny: Na wszystkich, ogólnie hardcorowa fizyka jest na studiach stricte fizycznych.
27 kwi 13:24
Matejko: a jak w praktyce wygląda studiowanie na 2 kierunkach? Jedne trzeba wieczorowe a drugie dzienne?
27 kwi 13:25
Trivial: Po co studiować od razu dwa kierunki?
27 kwi 13:27
Matejko: Większa szansa na rynku pracy. A powiedzcie Studia z matematyką ale takie minimum fizyki?
27 kwi 13:32
bezendu: Na politechnice nie unikniesz fizyki i programowania. Nie ma co się łudzić, lepiej przez wakacje zacząć się jej porządnie uczyć, skoro nie zdajesz jej na maturze.
27 kwi 13:34
Trivial: Po studiach technicznych nie ma aż takich problemów ze znalezieniem pracy. Pomysł aby od razu studiować dwa kierunki tylko po to, żeby "zwiększyć szanse na rynku pracy" uważam za bezsensowny.
27 kwi 13:36
Matejko: A jakie kierunki nie łączą informatyki i aż tak dużo fizyki? oczywiście matematyczne
27 kwi 13:54
kyrtap: Ktoś wie może czy na elektrotechnikę można się dostać bez fizyki? Jeżeli nie czy za rok mogę podejść do niej dobrze przygotowany? Czy jednak to za mało czasu?
27 kwi 14:04
Nieuchwytny: Można się dostać, ale na wakacjach czeka Cię ciężka praca z fizyki. Matejko, stricte studia matematyczne, ewentualnie studia ekonomiczne.
27 kwi 14:08
kyrtap: Nieuchwytny serio jest szansa?
27 kwi 14:09
bezendu: Na PWr można się dostać w tamtym roku próg 189,2 http://rekrutacja.pwr.edu.pl/content/strona/PL/boczne_menu/wskaznik_rekrutacyjne/wks11.html
27 kwi 14:11
Matejko: a co mogę robić po studiach o kierunku matematyka?
27 kwi 14:12
zawodus: Zależy od specjalności
27 kwi 14:12
Nieuchwytny: Na politechnikę wrocławską rok temu przyjmowali od 76% z podstawy, wiadomo że były to osoby z rezerwowych miejsc ale się dostali. Na politechnike krakowską również były niskie.
27 kwi 14:15
jakubs: Wszystkie informacje można znaleźć na stronach uczelni. Ja to jakiś chyba dziwny jestem, bo przed złożeniem ostatecznej deklaracji maturalnej to sprawdzałem, co mi będzie potrzebne tzn jakie przedmioty muszę zadawać.
27 kwi 14:16
kyrtap: Ja już chyba podjąłem decyzję co do studiów
27 kwi 14:17
kyrtap: Ale dużo zależy od matury
27 kwi 14:18
Nieuchwytny: Ja również w tym roku się wybieram, ale jestem ukierunkowany od prawie 2 lat. Został tylko wybór uczelni, do której się dostanę.
27 kwi 14:20
Matejko: dajmy na to, że napiszę maturę na 80%+ z matmy z rozszerzenia. Dużo uczelni matematycznych się otwiera z takim wynikiem?
27 kwi 14:21
jakubs: Szukaj progów w sieci i wszystkiego się dowiesz...
27 kwi 14:22
Nieuchwytny: Większość w Polsce, może poza PW i UW.
27 kwi 14:23
Grzech667: SGSP (szkoła główna straży pożarnej) w Warszawie tylko nie zapomnij napisać jeszcze maturki z chemii lub fizyki.
27 kwi 14:32
Matejko: no mówię sama matma
27 kwi 14:37
muflon: Matejko, moim zdaniem najlepsza jest taka strategia, teraz skup się na maturze, ćwicz to gdzie jeszcze popełniasz błędy. Zapisy na uczelniach trwają cały czerwiec (chyba, że są wyjątki). Masz potem pół maja i czerwiec na namysł co studiować. A i dobra rada nigdy nie mów sobie, że wszytko wiesz, trenuj, trenuj, trenuj! emotka
27 kwi 14:38
Matejko: cały czas się uczę. Potrzebowałbym jakiegoś pdf−u z powtórką z rozszerzenia. Macie coś takiego?
27 kwi 14:43
muflon: Co do Matmy na Politechnice Warszawskiej: to tam matma rozszerzona ma przelicznik 1,25, angielski podstawowy 0,25 innych przedmiotow liczonych nie zdajesz. Próg to około 150, więc najlepiej matma na 100%
27 kwi 14:43
muflon: a zrobiłeś matury z zadania info?
27 kwi 14:44
muflon: *Matma rozszerzona ma przelicznik 1,5 nie 1,25
27 kwi 14:44
Matejko: daj link to sprawdze emotka
27 kwi 14:46
Trivial: jakubs, śmiem twierdzić że to Ty jesteś normalny, a nie cała reszta. emotka
27 kwi 14:47
muflon: do czego?
27 kwi 14:47
jakubs: To dobrze wiedzieć emotka
27 kwi 14:48
Matejko: a już widzę, nie duzo nie robiłem z zadania info. Dzięki obecnie robię trochę z planimetrii i mam to trochę ogarnięte. Jak wy ogarnęliście planimetrię? Macie schematy jakieś?
27 kwi 14:51
muflon: Scemat: Duży rysunek A potem do każdego zadania podchodze indywidualnie
27 kwi 14:53
Trivial: Duży rysunek, mniej więcej oddający to, o co pytają w zadaniu. Jeżeli nic nie mówią o długościach boków to narysować tak, aby od razu było widać, że są różne.
27 kwi 14:56
zawodus: Sztuką rozumienia geometrii jest wyciąganie poprawnych wniosków ze źle wykonanych rysunków emotka Ten tekst jest świetny
27 kwi 15:04
Nieuchwytny: Ja również rysuje duży rysunek, jak najlepiej oddający treść zadania.
27 kwi 15:05
Draghan: A najfajniejsze są zadania z geometrii analitycznej, gdzie można walnąć byle−jaki rysunek i tylko poprawnie podpisać i już Chociaż właśnie wydaje się, że właśnie w tym dziale trzeba rysować dokładnie, skoro podają nam współrzędne
27 kwi 15:08
Matejko: A macie jakieś swoje notatki które robiliście do matury z matmy? takie swoje przemyślenia itp?
27 kwi 15:15
Nieuchwytny: Ja na rozszerzenie zabieram ściągę, ze wzorami których nie ma w tablicach.
27 kwi 15:18
kyrtap: U nas nauczycielka mówiła że z analitycznej nie powinniśmy odczytywać nic z rysunków tylko powinien służyć pomocą
27 kwi 15:20
Draghan: Matejko − mam Kilka zeszytów A4 zadań, z notatkami i uwagami
27 kwi 15:20
Draghan: No właśnie, kyrtap − dlatego lepiej machnąć "na oko", żeby nie kusiło odczytywanie z rysunku
27 kwi 15:21
kyrtap: no wiadomo u mnie to coś czuje że będzie tyle skreśleń że głowa mała
27 kwi 15:22
Nieuchwytny: Ja odwrotnie, zawsze rysuje jak najdokładniejszy rysunek, nie odczytuje wartości, ale podczas sprawdzania pomaga
27 kwi 15:28
Matejko: Draghan a masz czas i chęci żeby coś tak w skrócie sformułować? Np jakiś schemat do jakiegoś typu zadań czy coś? Byłoby super
27 kwi 15:32
Draghan: Wybacz, Matejko, ale nie czuję się kompetentny dawać schematy... Czasami, jak mi się wydaje, że coś wiem, to podpowiadam, ale zazwyczaj okazuje się, że owszem − jedynie mi się wydawało emotka Powinieneś spytać kogoś bardziej ogarniętego emotka Może wrzucę kiedyś "wszystko z trójkątów", bo sobie zamierzam takie coś przygotować... Ale nie obiecuję emotka
27 kwi 15:43
Matejko: dzięki za opisywanie pod postem, który nie jest do końca związany z tym forum emotka jak coś to tu będę pisał
27 kwi 17:30
asdf: Matejko, rozumiem, że idziesz na studia i bedziesz sie uczyc po 10 godzin, zeby dac rade na dwoch kierunkach. Tylko po co? Ucz się jednego, interesujacego Cie kierunku (patrz sylabusy) i w tą strone podąrzaj Gwarantuje Ci, ze po jednym skonczonym kierunku, nawet byle jakim mozesz dostac prace Polecam techniczne, bo humanistyczne (ach..nie bede konczyc).
27 kwi 18:03
asdf: zapomnialem dodac: byle jakim, ale musisz byc w tym dobry
27 kwi 18:07
Matejko: Matematyka stosowana− jest po tym praca?
3 maj 20:56
jakubs: Możesz zostać programistą, analitykiem w banku, a nawet naukowcem, wszystko zależy co chcesz robić w przyszłości i od tego ile będziesz pracował na studiach.
3 maj 21:00
muflon: A to prawda praca na studiach jest ważna, zarówno zawodowa ( mam tu na myśli np. pracę w wakację bo na dziennych ciężko coś załapać fajnego chyba że korki emotka ) jak i praca jeśli chodzi o naukę na studiach, lepiej nie być ZZZ (zakuj zalicz zapomnij), rozwijaj zainteresowania, zaangażuj się w koło naukowe. + Oczywiście opanuj angielski+ najlepiej jeszcze jakiś język ( myślę że dla inżynierów to najlepiej niemiecki) +traktuj studia jak przygodę, a nie udrękę +studia to tylko jeden z elementów Twojego przyszłego CV, bądź orginalny emotka
3 maj 21:24
muflon: + Myślę, że w dzisiejszych czasach chyba najlepszy model ( choć nie na każdych studiach jest możliwy) to : licencjat/inżynierka dzienna + magisterka zaoczna, a w tym czasie pracujesz w swoim zawodzie+ zarabiasz na zaoczne+ masz już po zakończeniu studiów 1,5/2 lata doświadczenia w zawodzie
3 maj 21:28
Matejko: a jak myślicie żeby dostać się na matematykę stosowaną ile trzeba mieć około punktów z matury z matematyki rozszerzonej?
4 maj 08:26
ja: @[p{Matejko]], wejdź na strone uczelni i poczytaj − wszyscy Tobie tak radzą
4 maj 08:49
ja: Matejko
4 maj 08:50
Marcin: Popatrz na progi z poprzednich lat emotka
4 maj 09:16
Marzena: zastanawiam sie nad AGH ale boję sie ze sobie tam nie poradzę. myślicie ze dla osoby, która zdaje matmę rozszerzoną ale uczyła sie do niej sama (w szkole podstawa) realne jest się tam dostać
4 maj 11:15
Marcin: Też się sam uczyłem, ale jakiś gorszy się nie czuję. Pjona! emotka
4 maj 11:16
jakubs: Marzena wchodzisz na stronę AGH sprawdzasz progi i liczysz ile mniej więcej musisz mieć punktów i wszystko staje się jaśniejsze, a jasne stanie się w czerwcu emotka
4 maj 11:20
Arkadiusz: Wspominałeś o logistyce, a więc się wypowiem, ponieważ sam studiuje logistykę międzynarodową. Ogólnie rzecz biorąc muszę powiedzieć, że jestem na II roku, a już pracuję dorywczo jako analityk w przedsiębiorstwie logistycznym. Studiuję na Uczelni Techniczno − Handlowej im. H. Chodkowskiej w Warszawie i muszę powiedzieć, że jestem zadowolony, ponieważ uczelnia kształci praktycznie, z tego też względu nie miałem żadnych problemów z odnalezieniem się w obowiązkach w pracy emotka Właśnie trwa rekrutacja na ich stronie http://www.uth.edu.pl/ Myślę, że jesteś nadal zainteresowany to warto sprawdzić ofertę kształcenia emotka
16 cze 12:49