Może mi ktoś sprawdzić???
Przemo: Wykaż, że trójkąt o wierzchołkach A = (3, 8) , B = (1, 2) , C = (6, 7) jest prostokątny.
Jest to zadanie z wykaż że z którymi zawsze miałem problem
Obliczyłem najpierw dlugość boku za wzoru na długość odcinka lABl=
√Xb−Xa)2+(Yb−Ya)2 tak
więc AC =
√10 potem AB=
√40. Podstawiłem to pod pitagorasa sprawdzając długość
przeciwprostokątnej w tym przypadku BC=
√50 Na koniec chcąc sprawdzić czy wszystko jest
dobrze obliczyłem długośc odcika BC ze wzoru na długość odcinka wyszło
√50 czyli tak jak
obliczyłem. Uznali by mi to zadanie