Natężenie pola i potencjał. Kondensatory
Nikola : Zad. 1
Ładunek elektryczny o wartości q0 = −2 mikro C umieszczono w odległości 16,5 cm od powierzchni
naładowanej z jednakową w każdym punkcie gęstością objętościową nieprzewodzącej kulki.
Przyjmując, że kula ma średnicę 3 cm i jest naładowana ładunkiem Q= 2 nC, oblicz:
a)pracę, jaką należałoby wykonać, aby ładunek q0 przenieść do nieskończoności,
b) potencjał na powierzchni kuli.
Odp: a)W(A⇒∞)≈0,2mJ b)V≈1200 J/C
Zad.2
Przewodzącą kulę o promieniu R1= 2 cm naładowano do potencjału V=900 V.
a) oblicz ładunek kuli.
b) napisz, jaki skutek spowoduje otoczenie kuli wykonaną z przewodnika współśrodkową powłoką
sferyczną o promieniu wewnętrznym R2= 5 cm i zewnętrznym R3= 6cm. Oblicz potencjał kuli oraz
powłoki.
c)następnie kulę połączono drucikiem z powłoką. Napisz, jaki skutek wywoła takie połączenie.
Oblicz potencjał kuli.
d) na koniec uziemiono powłokę. Ile teraz wyniesie potencjał kuli ?
Odp: a) Q=2nC b)Vk=840V, Vp=300V c)Vk=300V d)Vk=Vp=0
Zad.3
Do dwóch kondensatorów 1 i 2 o pojemnościach C1=1mikro F i C2=3mikro F połączonych szeregowo
doprowadzono napięcie U=40V. Oblicz:
a) ładunek na każdym kondensatorze i na całym układzie,
b)napięcie na każdym kondensatorze.
Następnie do kondensatora 1 wsunięto płytkę szklaną o stałej dielektrycznej Er=7, która
wypełniła całą przestrzeń między okładkami. Oblicz:
c)ładunek, który dopłynął do układu ze źródła, oraz napięcie na każdym kondensatorze,
d)energię zgromadzoną w układzie przed wsunięciem płytki szklanej i po jej wysunięciu.
Odp: a) Q=Q1=Q2=Q3= 30 mikro C b)U1=30 V, U2=10V c)ΔQ=54 mikro C,U1=12V,U2=28V
d)W= 0,0006 J ; W'=0,00168
Proszę o rozwiązywanie zadań stopniowo wraz z możliwymi wyjaśnieniami.
27 kwi 11:45
5-latek: A co pisza w ksiazce do fizyki na ten temat ?
27 kwi 11:47
esssssa: Kocham Cię NIkola <333
27 wrz 15:49