Które wyrazy ciągu a+n są równe liczbie m?
arianne: Które wyrazy ciągu a+n są równe liczbie m?
an = n3 + n2 − 25n, m = 25
27 kwi 10:48
arianne: ciągu an*
27 kwi 10:48
arianne: an = 25 <=> n3 + n2 − 25n = 25 / −25
n3 + n2 − 25n − 25 = 0
n2(n+1) −25(n+1) = 0
(n+1)(n2 − 25) = 0
(n+1)(n−5)(n+50) = 0
27 kwi 10:50
5-latek: To rozwiaz rownanie wielomianowe
n3+n2−25n=25
n3+n2−25n−25=0 metoda grupowanie wyrazow i wycciaganie wspolnego czynnika przed nawias i
dzialasz
27 kwi 10:50
arianne: (n+1)(n−5)(n+5)=0***, a więc a5 = 25?
27 kwi 10:51
5-latek: tak
27 kwi 10:57
arianne: mam jeszcze problem z jednym przykładem.
an = 3n+14 n+1
an = 4 <=> (3n + 14)(n+1) = 4 / −4
−4(3n+14)(n+1)=0
27 kwi 11:03
arianne: −12(n−14/3)(n+1)=0?
27 kwi 11:04
5-latek: Musisz mi napisac dokladnie o co chodzi OK?
27 kwi 11:09
arianne: polecenie to samo, nie wiem jednak, czy dobrze zaczęłam robić ten drugi przykład.
27 kwi 11:10
5-latek: Ktory wyraz =4?
Tutaj masz zwykle rownanie wymierne wiec mozesz rozwiazac to metoda na krzyz
1(3n+14)=4(n+1) i rozwiaz to
27 kwi 11:16
arianne: 3n+14 = 4n + 4
−n + 10 = 0
−n = −10
n = 10, a więc a10 = 4
27 kwi 11:23
5-latek: Jeszcze raz

| | 4 | | A | | C | |
To 4= |
| zapisalem tak zeby lepiej bylo widac proporcje |
| = |
| i wtedy A*D=B*C |
| | 1 | | B | | D | |
27 kwi 11:26
5-latek: Ale tak w ogole to musisz pamietac o zalozeniach ze B≠0 i D≠0
27 kwi 11:28
arianne: rozumiem.

a więc w przykładzie a
n =
5−n2n + 1 , m =
19
a
n =
19 <=>
5−n 2n+1 =
19
9(5−n) = 1(2n + 1)
45 − 9n = 2n + 1 /−2n−1
−11n + 44 = 0
n = 4 (odp. a
4 = 1/9) ?
27 kwi 11:38
5-latek: Tak . Raczej staraj sie nie uzywac tego symbolu ⇔ jesli juz to ten ⇒
27 kwi 11:41
arianne: rozumiem. mam jeszcze pytanie odnośnie innego przykładu
a
n = n
2 − 15n + 7, m = 7
a
n = 7 <=> n
2 − 15n + 7 = 7
n
2 − 15n = 0
n(n−15) = 0
a więc aka będzie tu odpowiedź? ( o ile dobrze zrobiłam ten przykład

)
27 kwi 11:53
arianne: a15 = 7?
27 kwi 11:58
5-latek: Dobrze zrobilas .
Teraz musisz zauwazyc to ze iloczyn dwoch (wiecej czynnikow =0 jesli jeden czynnik =0
lub drugi czynnik =0 lub trzeci i nastepny czynnik=0
czyli a*b*c=0 wtw gdy a=0 lub b=0 lub c=0 itd
Zwroc specjalna uwage na ten spojnik lub
W naszyn przykladzie n(n−5)=0 oznacza to ze n=0 lub n−15=0
Wiemy tez ze n nalezy do N+ (czyli n nalezy do licz naturalnych ) czyli n nie moze rownac sie
0 bo nie ma wyrazu zerowego wiec zostaje n−15=0 to n= policz
27 kwi 12:02
Cersei: właśnie chciałam się upewnić. m = 15 czyli a15=7 i to jest jedyne rozwiązanie?
27 kwi 14:00
Cersei: przypadkowo trafiłam na zadanie
27 kwi 14:01
5-latek: tak
27 kwi 14:03