Cztery pochodne
zakłopot: Witam. Mam do policzenia cztery pochodne od wzoru :
Muszę policzyć pochodną po symbolu :
1) r
2) f
3) v
4) R
Nie za bardzo wiem, jak to zrobić ....
Czy to należy tylko podzielić przez te symbole ?
Pomożecie ?
27 kwi 01:44
ICSP: Liczysz normalnie pochodną a inne zmienne traktujesz jako stałe.
Np
| | 2g*(f − h) | | r2 | |
1) nr = |
| * [ |
| ]' wszystko co było stałą zostało |
| | 9v | | | |
wyciagnięte przed pochodną. Policzenie pochodnej nie powinno już sprawić większego problemu :
| | r2 | |
[ |
| ]' = // pochodna ilorazu funkcji // = |
| | | |
| | | | r | | r | | (r2)' * (1 + 2,4 |
| ) − r2 * [(1 + 2,4 |
| )]' | | | R | | R | |
| |
= |
| = |
| | | |
| | | | r | | 2,4 | | 2r * (1 + 2,4 |
| ) − r2 * |
| ) | | | R | | R | |
| |
= |
| = |
| | | |
ale nie zapominamy o stałej i ostatecznie
Pozostałe analogicznie.
27 kwi 01:59
zakłopot: dziękuję bardzo. a czy mógłbym prosić jeszcze o zrobienie punktu trzeciego dla porównania ?
27 kwi 02:02
ICSP: | | 2r2 * (f−h) | | 1 | |
nv = |
| * ( |
| )' = |
| | | | v | |
27 kwi 02:04
zakłopot: 1) a skąd bierze się ten minus ?
2) czy jako równanie bazowe mam przyjąć wyznaczone nr ?
27 kwi 02:06
zakłopot: 1) a skąd bierze się ten minus ?
2) czy jako równanie bazowe mam przyjąć wyznaczone nr ?
27 kwi 02:06
ICSP: | | 1 | |
1) Umiesz policzyć pochodna |
| po v ? |
| | v | |
2) Równanie bazowe ?
27 kwi 02:08
zakłopot: aj, już wiem. zapomniałem ...
27 kwi 02:08
zakłopot: a czy nie byłby to wielki problem gdybym poprosił także o dwa pozostałe przykłady − tylko
wyniki, abym mógł sobie sprawdzić to co mi wyjdzie ?
27 kwi 02:10
ICSP:
| | 2r2g(f − h) | | 1 | |
nR = |
| * [ |
| ]' = |
| | 9v | | | |
| | 2r2g(f − h) | | 1 | | 2,4r | |
= |
| * |
| * |
| |
| | 9v | | | | R2 | |
27 kwi 02:17
zakłopot: n po f mam tak samo
zaś nie mogę zrozumieć n po R − stałą wyniosłem tak samo, ale ta pochodna to nie za bardzo
wiem, jak powstaje. czy mógłbym prosić o nutkę wytłumaczenia ?
27 kwi 02:23
zakłopot: n po f mam tak samo
zaś nie mogę zrozumieć n po R − stałą wyniosłem tak samo, ale ta pochodna to nie za bardzo
wiem, jak powstaje. czy mógłbym prosić o nutkę wytłumaczenia ?
27 kwi 02:23
ICSP: | | r | | r | | r | |
[(1 + 2,4 |
| )−1]' = −1 * (1 + 2,4 |
| )−1 − 1 * [1 + 2,4 |
| ]' = |
| | R | | R | | R | |
| | r | | 1 | |
−1 * (1 + 2,4 |
| )−2 * (2,4r * |
| )' = |
| | R | | R | |
27 kwi 02:29
zakłopot: I teraz wszystko widzę i rozumiem. Proszę wybaczyć, ale dopiero pochodne zaczęliśmy i jeszcze
nie mam zbytniej biegłości w ich wyznaczaniu. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam.
27 kwi 02:37