probowalem.brak pomyslu
trojkat:

Witam, mam problem z tym zadaniem dane jest :
AB=5
AC=0,5
BC=0,5
Jak wyliczyć pole trójkąta który na odcinku AX ma 4
XE jest nieznane
AE nie jest dane
Czy mogę to wyliczyć jakoś z podobieństwa trójkątów? Próbowałem z tw pit ale mam 2 niewiadome.
26 kwi 23:40
ICSP: |AC| + |BC| < |AB| − nie istnieje trójkąt o takich danych.
26 kwi 23:43
daras: toż to jest Δ równoramienny więc ∡B ≠ 90o
26 kwi 23:43
ICSP: i rozumiem, żę ten rysunek był dołączony do zadania ?
26 kwi 23:43
daras: ale nam tu dupę truje
26 kwi 23:43
sushi_ gg6397228:
przy tych liczbach 5 ; 0,5; 0,5 nie mozna zbudować trójkąta ABC
26 kwi 23:43
daras: wq..sie idę spać
26 kwi 23:43
trojkat: zadanie jest fizyczne,moze pokaze oryg rys
26 kwi 23:44
26 kwi 23:47
trojkat: macie jakis pomysl?
27 kwi 00:05
Stysiu: Jak pokazałeś oryginalny rysunek to jest łatwiej. nie trzeba tutaj żadnej własności trójkątów.
Wykres przedstawia ruch jednostajnie zmienny. W 1s jest jednostajnie przyśpieszony a=10m/s
2 a
w drugiej sekundzie jest z przeciwnym wektorem. W sekundzie 2,5 nieprzerwanie trwa. Więc
| | 1 | |
wystarczy zastosować wzór s= |
| at2 i obliczyć położenie ciała. Jeśli sie myle to mnie |
| | 2 | |
poprawcie, bo dawno fizyke miałem
27 kwi 01:31
27 kwi 09:16
daras: mylisz się
Stysiu ale nie całkowicie
27 kwi 09:17