kompromitacja ciąg dalszy
bezendu:

Podobieństwo w trapezach
Trapez równoramienny wpisany w pół okrąg jakie trójkąty są podobne ?
26 kwi 22:36
zawodus: Prostokątne o tych samych kątach
26 kwi 22:40
zośka: ΔAED i ΔFBC są nawet przystające
ΔACF jest do nich podobny (kąt kąt) kąt ACB ma 900 jako wpisany oparty na średnicy
26 kwi 22:44
bezendu:
Tylko takie ?
26 kwi 22:44
Mila:
Jeżeli AB jest średnicą okręgu, to
ΔABC jest trójkątem prostokątnym.
∡C=90o jako wpisany, oparty na średnicy,
ΔCFB∼ΔCFA
ΔCFB∼ΔABC
ΔCFA∼ΔABC
26 kwi 22:44
zośka: ΔAFC również ma te same kąty
26 kwi 22:45
zośka: Poza tym gdybyś oznaczył przez P punkt przecięcia odcinków DE i AC to trójkąty AEP i CDP też
będą podobne
26 kwi 22:47
Mila:
| | a | |
ΔAOB∼ΔDCO w skali k= |
| to bardzo ważne! |
| | b | |
26 kwi 22:47
bezendu: ΔCFB∼ΔCFA ?
26 kwi 22:48
Saizou :
26 kwi 22:49
bezendu:
To teraz w trapezie prostokątnym ?
26 kwi 22:55
bezendu: ?
27 kwi 00:12
bezendu: ?
27 kwi 00:26
kinia:
O co pytasz?
27 kwi 00:31
bezendu:
O trójkąty podobne, przystające w trapezie prostokątny wpisanym w okrąg ?
27 kwi 00:34
Hugo: bezendu i tak masz 100% − nie spamuj

!
27 kwi 00:41
bezendu:
w myślach a nie na papierze !
27 kwi 00:46
mietek: i kto tu uczy się na pamięć?
zero myślenia...
27 kwi 09:51
bezendu:
Nie uczę się na pamięć tylko pytam o przypadki których ja nie widzę a Ty kończ bo mówiłem Ci,
że żałosny człeku jesteś....
27 kwi 09:58
5-latek:
bezendu .
Nie dochodz sie z mietkiem bo to jest student i wiadomosci ma .
Dla Ciebie masz .
Z punktu A ktory lezy na zewnatrz okregu o promieniu r=14 wykreslono do tego okregu dwie
styczne tworzace ze soba kat beta =108 stopni . Oblicz dlugosc luku BC ograniczonego punktami
stycznosci
27 kwi 11:07
Saizou : fajne zadanko

w szczególności ta część z liczeniem sin54
o
27 kwi 11:31
5-latek: Czesc

Dobrze ze zauwazyles to na rysunku . Nie bedzie liczenia sin54 stopni (to jest dla bezendu ) a
nie chce go bardziej stresowac juz i alfa to jest kąt srodkowy BOC A wiec bedzie latwo jesli
bedzie wiedzial ile to bedzie alfa + beta ?
27 kwi 11:36
mietek: α+β=180
27 kwi 11:47
5-latek: MIetek 
Nie denerwuj
bezendu bo on i tak ma juz dosc a chce napisac mature na ponad 90 %
Wiec jesli mozesz to powstrzymaj sie OK
27 kwi 11:50
5-latek: A to co napisales to jest oczywiscie prawda .
27 kwi 11:51
5-latek: bezendu probuj to zadanie z 11:07 i popatrz najpierw na komentarz z 11:36
27 kwi 13:02
bezendu: Teraz dopiero zauważyłem
27 kwi 13:10
5-latek: Bezendu . Licz to zadanie . jest naparwde proste
27 kwi 13:38
bezendu: brak motywacji...
27 kwi 13:41
mietek: Ten chłopak ma problemy z agresją
27 kwi 13:46
bezendu:
A czy Ty nie masz z głową

?
27 kwi 13:51
Mila:

1) AB||DC
2) jeśli dorysujemy prostą MN
MN||AB
ΔPNC∼ΔABC
ΔMPD∼ΔABD
Dopisz jeszcze, bo to nie jest wszystko.
27 kwi 18:51
bezendu:
Czyli skalą zawsze są podstawy tak ?
ΔABP∼ΔDPC
27 kwi 19:00
Mila:
| | a | | DP | | PC | |
do Δ19:00 tak, ale k= |
| = |
| = |
| |
| | b | | BP | | AP | |
skala to iloraz odpowiednich boków( leżących naprzeciw równych kątów.)
Obliczasz skalę z tych boków, które są znane, albo potrzebne do dalszych obliczeń.
Często układa się proporcję.
27 kwi 19:12
bezendu:
Teraz już mam motywację po tym zadaniu więc może nie będzie tragicznie..
27 kwi 19:19