geoanal
axx: Wyznacz kąt pomiędzy prostymi 2x+5y−15=0,3x−7y+2=0
jak się za to zabrać w ogóle?
26 kwi 21:57
bezendu:
jest wzór na kąt pomiędzy prostymi−tablice matematyczne
26 kwi 21:58
Trivial:
Najprościej to wyznaczyć dwa dowolne wektory kierunkowe u,v tych prostych, a potem:
26 kwi 21:59
axx: mówisz o tym wzorze:
| | A1B2 − A2B1 | |
δ=| |
| | |
| | A1A2 + B1B2 | |
wektory kierunkowe prostej, jak to wyznacza się?
26 kwi 22:07
5-latek: Tak o tym z tym ze
gdzie A
1A
2 i B
1 B
2 wspolczynniki w rownanaiach prostych w postaci ogolnej odopwiednio przy
x i y
27 kwi 09:47
pigor: ..., najlepiej ze wzoru na iloczyn skalarny wektorów − tu − normalnych
(prostopadłych)
n=[2,5] i m=[3,−7] do danych prostych (patrz
Trivial powyżej)
| | 2*3+5*(−7) | | −29 | |
cosα= |
| = |
| = |
| | √4+25*√9+49 | | √29*√58 | |
| | −29 | | 1 | |
= |
| = − |
| ⇒ α= 135o − między wektorami, |
| | √29*√2*29 | | √2 | |
czyli jeden z kątów przyległych (drugi to 45
o) miedzy danymi prostymi. . ..
27 kwi 10:08
pigor: ..., ale, jednak ze wzoru
5−latka o niebo krócej ;
| | sinδ | | 2*(−7)−3*5 | |
tgδ= |
| = |
| = −1, stad δ=135o v δ=45o ...  |
| | cosδ | | −29 | |
27 kwi 10:19