pierwiastki wielomianu
Alicja 2: Wiedząc że liczba x=3 jest pierwiastkiem wielomianu W(x)=2x3+3x2−23x−12 znajdź pozostałe
pierwiastki wielomianu.
26 kwi 21:18
Nieuchwytny: Podziel normalnie lub Hornerem przez x=3
26 kwi 21:20
Draghan: A że tak naiwnie zapytam... Czy nie należy podzielić przez... minus trzy?
26 kwi 21:22
Piotr:
przez x−3
26 kwi 21:22
Draghan: Nu, właśnie o to mi jakoś chodziło. A
Nieuchwytnemu zapewne zły klawisz wskoczył
26 kwi 21:26
Nieuchwytny: Przez x−3 ale się zapędziłem.
2 (x−3)(x−4)(x−12)
26 kwi 21:27
ICSP: a bez dzielenia i grupowania ?
26 kwi 21:27
Draghan: A to tak to chyba nie umiem
26 kwi 21:28