pochodne
pch: Jakby to ktoś mógł ruszyć, to proszę o wskazówki (głównie o czerwoną część):
| | x | |
(x√1−x2+arctg |
| )'=... |
| | √1−x2 | |
26 kwi 21:17
ICSP: [f(x) * g(x)]' =
26 kwi 21:18
pch: to będzie f'*g+f*g' ale ile to będzie (√1−x2)'?
26 kwi 21:20
26 kwi 21:21
Dziadek Mróz:
y = x
√1 − x2
y =
√u u = 1 − x
2
| | 1 | |
y' = [√u]' = |
| * u' = (1) ... |
| | 2√u | |
u' = [1 − x
2]' = −2x
| | 2 | | 1 | |
... (1) = − |
| = − |
| |
| | 2√1 − x2 | | √1 − x2 | |
y = uv u = x v =
√1 − x2
| | x | |
y' = u'v + uv' = √1 − x2 − |
| |
| | √1 − x2 | |
26 kwi 21:21
Dziadek Mróz:
aha w pierwszym y nie ma x, powinno być:
y = √1 − x2
26 kwi 21:22
daras: to prostsze niż pH
26 kwi 21:22
pch: jakiś wzór jest na tą pochodną? jak to policzyć?
26 kwi 21:22
pch: @Dziadek Mróz nie widziałem Twojej odpowiedzi
26 kwi 21:23
pch: Dzięki za odpowiedź
26 kwi 21:26
pch: Komuś się nudzi jeszcze? Trzeba mi kogoś, kto mi powie czy bzdur nie piszę

f(x)=x
x
f'(x)
? =
? x
x(lnx+1)
| | 1 | |
f''(x) ? = ? xx((lnx+1)2+ |
| ) |
| | x | |
26 kwi 21:45
daras: jest juz późno, piszę bzdury, kot zapędził mysz do dziury
26 kwi 23:41