pomocy!
amorki: oblicz sumę wszystkich liczb trzycyfrowych których cyfra jedności jest równa 3 lub 8
26 kwi 21:07
ICSP: Czyli to będą liczby w postaci 5k + 3 dla odpowiedniego k
26 kwi 21:10
amorki: nie rozumiem. dlaczego?
26 kwi 21:11
ICSP: Wypisz sobie kilka początkowych
26 kwi 21:14
Trivial:
3 + 5 = 8
8 + 5 = 1
3.
I mamy "cykl". Zaczynamy od trójki i dodajemy dowolną liczbę piątek. Otrzymamy w ten sposób
liczby które mają 3 lub 8 na końcu.
26 kwi 21:15
amorki: ok

no a te ,,lub" nic nie wnosi?
26 kwi 21:17
Trivial: No jak to nie wnosi... Bez lub musisz dodawać dowolną liczbę dziesiątek. (:
26 kwi 21:18
amorki: ok. dziękuję

no ale żeby obliczyć ich sumę to i tak muszę je po prostu wypisać i dodać?
26 kwi 21:24
ICSP: 103 , 108 , 113 , 118 , 123 , 128 , ... 988 , 993 , 998
Jaki to jest ciąg ?
26 kwi 21:25
Trivial:
Inny sposób:
Liczby mające 3 na końcu to 3, 13, 23, 33, ... Są one postaci 3 + 10k.
Z kolei liczby mające 8 na końcu to 8, 18, 28, ... Są one postaci 8 + 10k.
Dwa powyższe zbiory są rozłączne, zatem sumę ich elementów można rozdzielić na dwie części:
S = (103 + 113 + 123 + 133 + ... + 993) + (108 + 118 + 128 + ... + 998) = 99090.
26 kwi 21:26
Mila:
Możesz rozbić na 2 przypadki:
A− cyfra jedności liczby trzycyfrowej jest równa 3
masz ciąg arytmetyczny:
a1=103, r=10, musisz obliczyć ile jest tych liczb, ostatnia an=993
B−cyfra jedności liczby trzycyfrowej jest równa
masz ciąg arytmetyczny:
b1=108, r=10
bn=998 ostatnia.
ICSP zebrał to w jeden przypadek.
26 kwi 21:27
amorki: oooo jejeaaaa..... dziękuję bardzo ICSP
26 kwi 21:27
ICSP: Trivial co to za czary ?
26 kwi 21:28
Trivial: Mam nawyk kopiowania przed wysłaniem, żeby w razie czego poprawić.
26 kwi 21:29
amorki: no to mam niestety jeszcze jedno

Dowód

punkt E jest środkiem boku BC równoległoboku ABCD a odcinek AE przecina przekątną BD w punkcie
F. Wykaż że FD=2BF
Pomoże ktoś?
26 kwi 21:31