fun
MIN IMINI: 1) Narysuj wykres i omów własnosci funkcji f(x)=2x nastepnie przesuń ten wykres1 jednostke
w dól i 2 jednostki w prawo, równanie nowej funkcji.
2)Dane sa punkty A (−4,−1) i B (5,2) które są koncami odcinka AB
a) znajdz wspolrzedne srodka odcinka AB
b) napisz rownanie symetralnej tego odcinka
26 kwi 21:05
Dziadek Mróz:

1)
przesunięcie w prawo o a punktów:
f(x − a)
przesunięcie w górę o b punktów
f(x) + b
26 kwi 21:27
Dziadek Mróz:

2)
a)
| | x1 + x2 | | y1 + y2 | |
S = ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
b)
y = ax + b
równanie prostej AB:
| ⎧ | yA = axA + b | |
| ⎩ | yB = axB + b |
|
równanie prostej prostopadłej do AB:
przechodzącej przez środek:
26 kwi 21:32