Wzory Viete'a
matiz: Jak doprowadzić wyrażenie x14 − x24, w ten sposób, aby móc wykorzystać wzory Viete'a?
26 kwi 20:47
Mila:
(x12−x22)*(x12+x22) dalej dasz radę?
26 kwi 20:54
matiz: tak, thx
26 kwi 21:03
aneczka115: A mógłby ktoś przekształcić (x12−x22)?
26 kwi 21:29
Trivial:
a2−b2 = (a−b)(a+b).
a2+b2 = (a+b)2 − 2ab.
26 kwi 21:31
Mila:
(x1−x2)*(x1+x2)
26 kwi 21:31
aneczka115: ok, dzięki, ale co dalej z tym (a−b)? Bo właśnie mam problem z minusami...
26 kwi 21:32
Trivial:
Ale zaraz, zaraz! Miało być przy pomocy wzorów Viete'a. Jeżeli mnie pamięć nie myli, to wyrażeń
niesymetrycznych takich jak x
14 − x
24 nie da się "ładnie" zapisać przy pomocy wzorów
Viete'a.
Można to sprawdzić np. tak (x
1 > x
2):
| | −b+√Δ | | −b−√Δ | | √Δ | |
x1 − x2 = |
| − |
| = |
| . |
| | 2a | | 2a | | a | |
No i tutaj raczej ze wzorów Viete'a może być ciężko.
26 kwi 21:38
Trivial: Prosiłbym o potwierdzenie. Bardzo możliwe że sobie coś ubzdurałem.
26 kwi 21:51
aneczka115: Ok, czyli możliwe, że wkradł się jakiś błąd, bo przy rozwiązywaniu tego wyrażenia z plusem, nie
byłoby problemu

Dziękuję
26 kwi 21:51
Trivial:
Wiem na pewno, że wyrażenia symetryczne da się przedstawić wzorami Viete'a i operacjami
arytmetycznymi.
26 kwi 21:54