Zadanie z treścią
Agniesia: Biegacz startujący w maratonie ma do przebiegnięcia 42 km. Gdyby biegł
ze średnią prędkością o 3 km/h większą, to jego czas skróciłby się o 20
minut. Jaki czas miał biegacz i jaka była jego średnia prędkość?
doszłam do:
x−czas
y−srednia predkosc
x*y=42
(x−1/3)(y+3)
x=42/y
xy + 3x − 1/3y −1 = 42
42 + 126/y −1/3y −1 = 42
126 − 1/3y2 −1y = 0
i znow mi delta nie wychodzi.... nie wiem gdzie znów popełniłam błąd. proszę o pomoc.
26 kwi 20:31
Nieuchwytny: xy+13y+3x−1=42
26 kwi 20:44
Nieuchwytny: Powinien być minus przed 13
26 kwi 20:46
Agniesia: dziękuję Nieuchwytny, ale tyle to mam.. dalej gdzieś robię błąd..
26 kwi 20:48
Nieuchwytny: 42y*y +3*42y−13y−1=42
26 kwi 20:49
Agniesia: to też mam.
26 kwi 20:50
Agniesia: po tych działaniu własnie gdzieś mam błąd.
26 kwi 20:51
Nieuchwytny: v− Prędkość
s−droga
t−czas
s=42km
v=42t
(v+3)(t−13)=42
vt−13*v+3t−1=42
42t*t− 13*42t+3t−1=42
−423t+3t−1=0 mnożymy przez 3t
9t2−3t−42=0
3t2−t−14=0
Δ= 1+168=169=132
√Δ=13
26 kwi 20:53
Agniesia: dziękuję

zaraz to przełożę na swoje
26 kwi 20:56
Nieuchwytny: Przejrzyściej jest stosować wzór fizyczny na drogę s=v*t. Ale to już zależy od twoich
preferencji.
26 kwi 20:57