W trójkącie prostokątnym
Matejko: W trójkącie prostokątnym mniejsza przyprostokątna ma długość √3. Prosta przechodząca przez
wierzchołek kąta prostego tworzy z tą przyprostokątną kąt 30o i dzieli przeciwprostokątną w
stosunku 1:2. Znaleźć pozostałe długości boków trójkąta.
proszę o pomoc
26 kwi 20:11
Nieuchwytny:

|AC|=
√3
α=30 β=60
26 kwi 20:17
Matejko: nie wiem, gdyby to była wysokość...
26 kwi 21:01
Mila:

CD=d
ΔCDB i ΔCDA maja tę samą wysokość.
Pole ΔCDB jest dwa razy większe niż pole ΔCDA .
oblicz z tego a
26 kwi 22:31
Matejko: dzięki
27 kwi 10:35