k
koot: 1.Napisz wzór funkcji liniowej f,kotrej wykres;
a)przechodzi przez punkt A(2,1) i tworzy z osia x kąt 45stopni
b)przechodzi przez punkt B (2,2) i C (0,−3)
c) przechodzi przez punkt A (4,2) i jest prostopadła do prostej y=−x+3
d) przechodzi przez punkt A(−1,−2) i jest równolegla do prostej y=−2x+7
2. Znajdz wspólrzene punktu przeciecia prostych y=5x−4 i y=−x+1
26 kwi 20:03
zośka: 1) a) y=ax+b
a=tg450=1
czyli y=x+b i wstawiamy współrzędne A
1=2+b
b=−1
wzór ostateczny y=x−1
26 kwi 20:05
koot: a co to jest to TG 45.?
26 kwi 20:08
zośka: 1 ) b) Podstawiamy do wzoru y=ax+b wspólrzędne raz punktu B, a raz punktu C:
2=2*a+b
−3=0*a+b
2=2a+b
−3=b
stąd: 2=2a−3
26 kwi 20:09
zośka: tangens kata nachylenia do osi x
26 kwi 20:10
zośka: 2 proste y=a
1x+b
1 oraz y=a
2x+b
2 , gdzie a
1≠0 i a
2≠0 są prostopadłe gdy a
1*a
2=−1,
26 kwi 20:14
zośka: 1) c) Zatem prosta prostopadła do prostej y=−x+3 będzie miała równanie y=x+b
i podstawiamy współrzędne punktu A:
2=4+b
b=−2
Zatem ostatecznie równanie wygląda: y=x−2
26 kwi 20:17
zośka: 1) d) Proste równoległe muszą mieć ten sam współczynnik kierunkowy a, czyli
prosta będzie miała równanie: y=−2x+b
i podstawiamy współrzędne A:
−2=−2*(−1)+b
−2=2+b
b=−4
y=−2x−4
26 kwi 20:19
zośka: 2) Rozwiązujemy układ równań :
y=5x−4
y=−x+1
5x−4=−x+1
6x=5
26 kwi 20:23