W okrąg o średnicy
Matejko: W okrąg o średnicy AB=2R wpisano drugi okrąg styczny wewnętrznie do danego okręgu w punkcie A.
Okrąg widać z punktu A pod kątem 60o. Oblicz odległość środka okręgu wpisanego od punktu B.
proszę o rysunek
26 kwi 19:58
Nieuchwytny:
26 kwi 20:11
Matejko: α to 60o czy 30o?
26 kwi 21:06
Nieuchwytny: α=30o
26 kwi 21:07
Matejko: nie wiem
26 kwi 21:35
Mila:
Coś w treści masz źle, mały okrąg może być widoczny pod kątem 60 stopni z punktu B.
I tak masz na rysunku przedstawione.
2α=60
o
α=30
o
Masz tam Δ ekierkowy: 30, 60,90 albo z proporcji tryg.
|OB|=2r
|OB|+r=2R⇔3r=2R
|OB|=....? oblicz
26 kwi 22:14
Matejko: dzięki
27 kwi 10:38