Nierówność wielomianowa
Kamix:

Co w tej nierówności robię nie tak?
(x
4+5x
2−24)(x
2−2x+1)<0
x
4+5x
2−24=0
t=x
2
t
2+5t−24=0
Δ=121
√Δ=11
t
1=3
t
2=−8
x
2=3
x=
√3 lub x
1=−
√3
x
2=−8
x∊∅
x
2−2x+1=0
√Δ=0
x
3=1
Czyli nierówność wielomianowa:
Z wykresu wynika, że x∊(−
∞;−
√3)∪(1;3)
A odpowiedź jest inna
26 kwi 19:53
ICSP: 1 jest pierwiastkiem podwójnym.
26 kwi 19:55
Kamix: 1 jest pierwiastkiem podwójnym, dlatego, że √Δ=0?
26 kwi 19:58
Draghan: Drugi nawias.
Jakim cudem √Δ = 0?
Δ = 16 − 4 = 12
√Δ = √12...?
26 kwi 19:59
Draghan: A nie, źle sobie przepisałem na kartkę

Δ = 0 rzeczywiście

I tak, to pierwiastek podwójny.
26 kwi 19:59
Alfa: dlatego, że Δ=0. Tak.
26 kwi 20:00
Kamix: Drugi nawias:
x2−2x+1
Δ=b2−4ac
Δ=4−4*1*1
Δ=4−4
Δ=0
√Δ=0?
26 kwi 20:01
ICSP: x2 − 2x + 1 = (x−1)2
26 kwi 20:02
Kamix: Aha okey Draghan ; D Już się zestresowałem, że tydzień do matury a tu Δ nie potrafię policzyć ;
)) Dziękuję Alfa ; )
26 kwi 20:02
Tomsky: (x4+5x2−24)(x2−2x+1)<0
(x2−2x+1) − jedno miejsce zerowe czyli zawsze > lub równe 0
czyli iloczyn tych wielomianów będzie mniejszy od zera ⇔ gdy (x4+5x2−24) będzie mniejsze od
zera
czyli jak wyliczyłeś w zakresie od −√3 do √3 (zakres otwarty nierówność słaba
26 kwi 20:03
Mila:

x=1 jest pierwiastkiem podwójnym
(x
4+5x
2−24)(x
2−2x+1)<0⇔
(x
2+8)*(x−
√3)*(x+
√3)*(x−1)
2<0⇔
(x−
√3)*(x+
√3)*(x−1)
2<0
x∊(−
√3,1)∪(1,
√3)
26 kwi 20:04
Tomsky: o przepraszam − racja Mila ja zrobiłem byka z 1
26 kwi 20:07
Kamix: Dziękuję wszystkim ! Zapamiętam, że gdy Δ=0 to jest pierwiastek podwójny
26 kwi 20:38