geometria analityczna
gosiata: Punkty
A(–5,2),B(3,–6),C(4,3) są wierzchołkami trójkąta. Oblicz odległość między środkiem okręgu
opisanego na tym trójkącie a środkiem ciężkości tego trójkąta
Wyliczyłam środek ciężkości
| | Xa+Xb+Xc | | Ya+Yb+Yc | |
S= ( |
| , |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
następnie ułożyłam układ równan z równań okręgu przechodzącego przez punkty A,B,C dzięki którym
oblicze środek okręgu
(−5−a)
2 + (2−b)
2 = r
2
(3−a)
2 + (−6−b)
2 = r
2
(4−a)
2 + (3−b)
2 −= r
2
z tego układu wyszło mi 16a−16b=16
a−b=1
a=1+b
i co teraz, podstawiam za a=1+b do równań i wszędzie wychodzi 0=0
odpowiedź jest taka:
| | 1 | | 1 | |
środek okręgu ( |
| , −1 |
| ) |
| | 10 | | 10 | |
| | 23 | |
odległość środka cięzkośći od srodka okregu : |
| √2 |
| | 32 | |
26 kwi 19:48
5-latek: A przeciez srodek okregu opisanego na trojkacie lezy na przecieciu symetralnych bokow
Wiemy co to jest symetralna TaK?
Wiec napisz rownanie dwoch symetralnych i wyznacz ich punkt przeciecia (bedzie to ten srodek
26 kwi 19:52
gosiata: kurde :< gdzieś na zadane.pl ktoś napisał żeby liczyćz równań okręgów:<
ok to już bd reszte wiedzieć

dziękuje bardzo
26 kwi 19:54
Janek191:
1) − 2)
16 + 16 a − 32 − 16 b = 0 / : 16
3) − 2)
7 − 2a − 27 − 18 b = 0
więc
1 + a − 2 − b = 0 ⇒ a − b = 1 ⇒ b = a − 1
− 20 − 2a − 18*( a − 1) = 0
− 20 − 2a − 18 a + 18 = 0
− 20 a = 2
a = − 0,1
b = −0,1 − 1 = − 1,1
26 kwi 20:05