.
aga: Wiadomo, że log53 = m . Oblicz liczbę x = log3 5+ log9 5 + log5 15 .
26 kwi 19:32
26 kwi 19:37
Tyrmand: I następnym razem napisz te logarytmy po ludzku
26 kwi 19:38
aga: a mogłbyś podać jaka ci odpowiedz wyszla, bo bardziej chce sprawdzic niz pomoc...mi wyszlo
(2m2+2m+3)/2m − dobrze czy sie pomylilam?
26 kwi 19:42
zośka: log
53=m
z tw. o zmianie podstawy logarytmu:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
x= |
| + |
| + |
| = |
| + |
| + |
| = |
| | log53 | | log59 | | log5(3*5) | | log53 | | 2log53 | | log53+log55 | |
26 kwi 19:43
aga: ale przy ostatnim logartmie nie trzeba zmieniac podstawy
26 kwi 19:45
Tomsky: log5 3 = m
log3 5 + log9 5 + log5 15 =
log5 5 / log5 3 + log5 5 / log5 9 + log5 (5*3) =
log5 5 / log5 3 + log5 5 / 2 * log5 3 + log5 5 + log5 3 =
1m + 12m + 1 + m =
2 + 1 + 2m + 2m22m =
2m2 + 2m + 32m
26 kwi 19:47
Tyrmand: aga, dobrze ci wyszło
26 kwi 19:49
26 kwi 19:50
Tomsky: wie ktoś czemu mi tak paskudnie ułamki wychodzą
26 kwi 19:52
aga: bo taki przyklad jest?
26 kwi 19:54
aga: zad.3 o.O ?
26 kwi 19:56