współrzedne
koot: 1.Napisz wzór funkcji liniowej f,kotrej wykres;
a)przechodzi przez punkt A(2,1) i tworzy z osia x kąt 45stopni
b)przechodzi przez punkt B (2,2) i C (0,−3)
c) przechodzi przez punkt A (4,2) i jest prostopadła do prostej y=−x+3
d) przechodzi przez punkt A(−1,−2) i jest równolegla do prostej y=−2x+7
2. Znajdz wspólrzene punktu przeciecia prostych y=5x−4 i y=−x+1
3.Dane są punkty A(−4,1) I B(5,2) które sa koncami odcinka AB
a) znajdz współrzedne srodka odcinka AB
b) napisz równanie symetralnej tego odcinka
prosze pomożcie..