Planimetria czworokąt wpisany
Timo: Witam. Mam prosbe czy mogłby mi ktos wytłumaczyc takie zdanie ? W czworokącie ABCD wpisanym w
okrag dane są: |AD| = 2, |BC| = 10, |CD| = 8, |AB| = 4. wyznacz miarę kąta miedzy najkrótszymi
bokami.
Narysowalem rysunek pogladowy narysowalme przekątną DB i korzystajac z twierdzenia cosinusow
wznaczylem takie rownanie 20 − 16cosα = 164 − 160cos(180−α). I niestety dalej nie potrafie
tego rozwiazać, wiec prosze o pomoc i wytłumaczenie. Kąt miedzy tymi bokami wynosi 135 stopni