powierzchnie
zadanie: Rozpoznaj nastepujace powierzchnie
a) 2x2−y=z2
b) 3x−y2−z2=0
c) 2x2−3y2=0
ogolnie mam podane, ze powierzchnia postaci
ax2+by2+cz=d ; c≠0 to (podane znaki to znaki wspolczynnikow przy x2 oraz y2)
1) ++
− − to paraboloida eliptyczna
2) + − to paraboloida hiperboliczna
ale czy jesli bede miec rownanie postaci ax2+bz2+cy=d; c≠0 to moge przyjac to samo kryterium
bo tutaj sa inne zmienne?
26 kwi 19:08
MQ: Możesz, bo to będzie tylko powierzchnia odwrócona w układzie wsp.
26 kwi 19:16
zadanie: dziekuje
26 kwi 19:17
zadanie: i podobnie mam rowniez podane, ze
ax2+by=d ; a,b≠0
to jest to wtedy walec paraboliczny
a czy jezeli bede miec rownanie postaci ay2+bx=d albo az2+bx=d albo nawet ax2+by+cz=d to czy
to kryterium odpowiada?
26 kwi 19:24
zadanie: ?
26 kwi 19:31
Krzysiek: Przecież od razu powinieneś widzieć co to za bryła:
ax2+by=d
y=−a/bx2+d/b
inne stałe:
y=αx2+β
więc masz parabolę, 'z' dowolne więc 'rozciągasz' parabolę po całej długości osi 'z'
to samo z kolejnymi równaniami.
26 kwi 19:56
zadanie: no tak ale my mielismy, ze jest to walec paraboliczny
czyli co to jest parabola czy walec paraboliczny?
26 kwi 20:20
26 kwi 20:26
zadanie: dziekuje
26 kwi 20:56
zadanie: czyli wracajac do zadania (chodzi o powierzchnie w R3)
a) 2x2−y=z2 to paraboloida hiperboliczna
b) 3x−y2−z2=0 to paraboloida eliptyczna
c) 2x2−3y2=0 a to nie wiem co bedzie?
27 kwi 10:22
27 kwi 11:36
zadanie: my mielismy podane, ze kwadryka zwiazana z forma kwadratowa φ nazywamy powierzchnie (lub zbior)
w R3 zadana wzorem φ(x)=1. gdzie φ(x)=ax2+2bxy+2cxz+dy2+2eyz+fz2.
27 kwi 12:30
zadanie: 1. Napisz rownanie elipsoidy o srodku w punkcie (−1,2,0) i o polosiach rownoleglych do osi ox,
| | 1 | |
oy i oz wynoszacych odpowiednio |
| , 1 i 3. |
| | 2 | |
2. Dane sa punkty A(1,−3,4) i B(3,1,2). Napisz rownanie sfery, ktorej srednica jest odcinek AB.
| | x2 | | y2 | | z2 | |
3. Wyznacz polosie elipsy powstalej z przekroju elipsoidy |
| + |
| + |
| =1 |
| | 12 | | 4 | | 16 | |
plaszczyzna z=2.
4. Wylicz jakie krzywe w przestrzeni zadane sa nastepujacymi ukladami rownan
b) 3x
2−y
2+5xz=0 i z=0
1.
| | (x−x0)2 | | (y−y0)2 | | (z−z0)2 | |
ogolne rownanie elipsoidy |
| + |
| + |
| =1 |
| | a2 | | b2 | | c2 | |
| (x+1)2 | | (y−2)2 | | z2 | |
| + |
| + |
| =1 |
| 14 | | 1 | | 9 | |
2. |AB|=2
√6, r=
√6
rownanie sfery: x
2+y
2+z
2=6
3. za z wstawiam 2
polosie to a=3 oraz b=
√3
4.
| | z2 | | 5 | |
a) |
| =− |
| zbior pusty |
| | 4 | | 9 | |
b) 3x
2−y
2=0 przecinajace sie plaszczyzny
moglbym prosic o sprawdzenie?
27 kwi 15:33
zadanie: ?
27 kwi 18:21
zadanie: 5. Znaleźć równanie sfery o promieniu r = 3, stycznej do płaszczyzny 2x +2y + z + 3 = 0 w
punkcie P = (−3, 1, 1).
S− srodek sfery
odcinek SP=r=3
jakies podpowiedzi?
6. Dla jakiej wartosci parametru a sfera x2+y2+z2−2az=0 jest styczna do plaszczyzny z−2=0?
jest styczna czyli ma dokladnie jeden punkt wspolny
x2+y2+4−4a=0
a dalej?
27 kwi 18:31
zadanie: ?
27 kwi 18:57
zadanie: moge prosic o pomoc?
27 kwi 19:48
zadanie: ?
27 kwi 21:15
Krzysiek: 2. sprwadź czy punkty A i B należą do tej sfery.
5. wektor SP jest równoległy do wektora normalnego płaszczyzny
czyli wektor SP=α[2,2,1]
no i |SP|=3
i masz 4 równania i 4 niewiadome.
6. x2+y2+z2−2az=0
x2+y2+(z−a)2=a2
27 kwi 21:33
zadanie: 2 no wlasnie punkty te powinny nalezec
brakuje srodka sfery
wiec bedzie to srodek odcinka AB
3.|SP|=√4k2+4k2+k2=3 / ()2
9k2=9
k2=1
k=−1 lub k=1
SP=[2,2,1] lub SP=[−2,−2,−1]
niech S=(a,b,c) P=(−3,1,1)
−3−a=2→a=−5 −3−a=−2→a=−1
1−b=2→b=−1 1−b=−2→b=3
1−c=1→c=0 1−c=−1→c=2
6. tutaj mam za z wstawic 2?
27 kwi 22:05
Krzysiek: 6. wystarczy zauważyć,że środek sfery to (0,0,a) i parametr wpływa jedynie na 'z'
i z treści zadania odległość środka od płaszczyzny ma wynosić 2 i ma być równa 'a'
więc |a−2|=a
a=1
27 kwi 22:18
zadanie: dziekuje
28 kwi 16:45
zadanie: Jaka bedzie to powierzchnia (w R3) ?podobno ma wyjsc stozek eliptyczny
x2−2yz=0
probowalem rozpisac to tak
x2−(y2+2yz+z2)+z2+y2=0
nie wiem czy to dobry pomysl?
28 kwi 16:49
28 kwi 17:32
zadanie: szczerze mowiac to nie wiem jaki wzor zastosowac
29 kwi 11:14
zadanie: a jaki mozna?
30 kwi 22:21
30 kwi 22:36