Równanie-zadanie z treścią
Agniesia: Turysta wyrusza na szlak długości 32 km. Gdyby szedł ze średnią
prędkością o 1 km/h mniejszą, to pokonanie szlaku zajęło by mu 1 godzinę
i 4 minuty więcej. Jaki był czas marszu i średnia prędkość turysty?
26 kwi 19:02
Nieuchwytny:
t−czas
s−droga
v−prędkość
s=32 KM
(v−1)(t+1)=32
26 kwi 19:08
Agniesia: doszłam do tego:
x−srednia predkosc
y−czas marszu
x*y=32
(x−1)(y+1,4)=32
x=32/y
xy+1,4x−1y−1,4=32
1024−1y
2 − 32y = 0
Δ=5120
no i nie ma pierwiastka z delty, nie wiem gdzie robię błąd

pomocy

!
26 kwi 19:09
Nieuchwytny: przepraszam nie doczytałem że + 4minuty. czas przedstawiamy w Godzinach tzn 1h04m to
6460=1615
(v−1)(t+1615)=32
26 kwi 19:10
Tomsky: godzina i 4 minuty to nie 1,4h − tu zrobiłaś pomyłkę
26 kwi 19:15
Agniesia: teraz już wiem, ale dalej nie wiem jak już i tak ruszyć gdyż i tak to się skórci..
32/y * y + 16/5 * 32/y − 1y − 16/15 = 32
32/1 * 32/y − 1y − 32 = 0
i dALEJ TO SAMO...
26 kwi 19:18
Agniesia: CHYBA, ŻE NIE MOGĘ TEGO SKRÓCIĆ....
26 kwi 19:19
Nieuchwytny: s=v*t
v= st
vt* 1615*v − t− 1615=32
26 kwi 19:22
Tomsky: 32/y * y + 16/15 * 32/y − 1y −16/15 = 32
32 + 512/15y − y − 16/15 = 32
512/15y − y − 16/15 =0 /*(−15y)
−512 + 15y2 + 16y = 0
15y2 + 16y −512 = 0
delta => 30976 √delty =176
trochę namieszałaś
26 kwi 19:29
Agniesia: ale byłam na dobrej drodze

dziękuję chłopaki
26 kwi 19:30