Funkcje logarytmiczne
help me:

Na rysunku obok przedstawiony jest wykres funkcji f(x)=log
a(x−b).Wyznacz wartośći a i b.
Odpowiedz ma być a=4 i b=3 . Proszę o pomoc.
26 kwi 18:53
Tomsky: Podstawiamy wartości =>
0=loga(4−b) <=> gdy 4−b=1 => b=3
i potem
1=loga(7−3) <=> gdy a=7−3 => a=4
26 kwi 18:59
Tomsky: oczywiście podstawiamy za x i y wartości odczytane z wykresu (punkty zaznaczone)
26 kwi 19:00
Janek191:
loga ( 4 − b) = 0 ⇒ a0 = 1 = 4 − b ⇒ b = 3
loga ( 7 − b) = 1 ⇒ loga ( 7 − 3) = 1 ⇒ a1 = a = 7 − 3 = 4
26 kwi 19:03