.
aga: udowodnij ze jesli x, y, z sa liczbami rzeczywistymi takimi ze x+y+z=1, to x2+y2+z2>=1/3
26 kwi 18:47
Piotr 10: Średnia kwadratowa ≤ Średnia arymetyczna
i po problemie
26 kwi 18:52
Piotr 10: Na odwrot oczywiscie nierowność ''≥''
26 kwi 18:52
aga: 3(x2+y2+z2)>=x+y+z nie wystarczy to?
26 kwi 18:57
Draghan: Jak dla mnie to wystarczyłoby, ale może ktoś uzna inaczej...?
26 kwi 19:02
diana7: aga, nierówność 3(x2+y2+z2)>=x+y+z nie zachodzi dla dowolnych liczb rzeczywistych (np. dla
x=y=z=14 ).
26 kwi 19:34
PW: Ano, ano. Dokładna znajomość twierdzeń się kłania. Nierówność między kwadratem średniej
arytmetycznej a średnią arytmetyczną kwadratów
jest prawdziwa dla dowolnych x,y,z∊R. Po zastosowaniu założenia przybiera postać
27 kwi 13:39
mietek: Nierówność miedzy średnimi jest prawdziwa tylko dla dodatnich składników. Co z ujemnymi?
27 kwi 13:42
ICSP: Kwadratowa ≥ Arytmetycznej prawdziwa jest do dowolnych składników
27 kwi 13:43
PW: mietek, Ty zapewne mówisz o nierówności między średnią arytmetyczną a geometryczną.
Powtórzę: dokładna znajomość treści twierdzeń się kłania. Powiedzenie "nierówność między
średnimi" nic nie znaczy, to jest tylko hasełko.
27 kwi 13:54