zadanie
Zuzia: ile jest równa liczba n , jesli kąt n ma dokladnie 170 przekątnych. jak zrobic to zadanie
26 kwi 18:24
Zuzia: ? ma może ktoś jakiś pomysł
26 kwi 18:36
Draghan: | | n(n−3) | |
ilość przekątnych n−kąta = |
| |
| | 2 | |
...
26 kwi 18:39
5-latek: | | n(n−3) | |
znalazlem taki wzor ze liczba p przekatnych w wielokacie jest rowna p= |
| |
| | 2 | |
26 kwi 18:39
5-latek: czesc

W jednym czasie .
Dzisiaj juz Cie nie mecze
26 kwi 18:40
Draghan: Cześć

Dzisiaj sam siebie męczę

Trzeba porozwiązywać standardowe arkusze, żeby się
mentalnie przygotować do poziomu zadań
26 kwi 18:42
pigor: ...,
d
n=170 i n∊N > 3 ⇒
12n(n−3)= 170 ⇔ n(n−3)=340= 20*17 ⇒
n=20 .
26 kwi 18:43
5-latek: Dobrze . jak znajde jakies standardowe to napiszse
26 kwi 18:43
Draghan:
26 kwi 18:44