Rozwiąż równanie trygonometryczne
Justyna: 3tg4 x/3 + cos4x/3 = 5/8
26 kwi 18:23
M:
14 paź 06:08
Little Mint:
| | sin4(x/3) | | 5 | |
3 |
| +cos4(x/3)= |
| (*cos4(x/3)) |
| | cos4(x/3) | | 8 | |
| | 5 | |
3sin4(x/3)+cos8(x/3)= |
| cos4(x/3) |
| | 8 | |
| | 5 | |
cos8(x/3)− |
| cos4(x/3)+3sin4(x/3)=0 |
| | 8 | |
sin
4(x/3)=(sin
2(x/3))
2=(1−cos
2(x/3)
2=1−2cos
2(x/3)+cos
4(x/3)
| | 5 | |
cos8(x/3)− |
| cos4(x/3)+3(1−2cos2(x/3)+cos4(x/3)=0 |
| | 8 | |
| | 5 | |
cos8(x/3)− |
| cos4(x/3)+3−6cos2(x/3)+3cos4(x/3)=0 |
| | 8 | |
| | 19 | |
cos8(x/3)+ |
| cos4(x/3)−6cos2(x/3)+3=0 |
| | 8 | |
8cos
8(x/3)+19cos
4(x/3)−48cos
2(x/3)+24=0
Teraz mam pytania
1)Czy do tej pory jest dobrze ?
2) Jeśli zrobie podstawienie cos
2(x/3)=t to załozenie do tego będzie ze t∊[−1,1]
| | 1 | | 1 | |
czy jednak t∊[− |
| , |
| ] |
| | 3 | | 3 | |
Dziękuje za odpowiedzi
14 paź 09:32
.:
cos2(x/3) = t, t∊[0,1]
14 paź 09:48
.: t odpowiada za wartość wyrażenia cosinus kwadrat.
14 paź 09:48
Little Mint:
Dziękuje serdecznie za odpowiedz
14 paź 11:11