matematykaszkolna.pl
kombinatoryka tyu: proszę o wytłumaczenie, dlaczego w zadaniu poniższym należy zastosować kombinacje, a nie wariacje ? Ktoś wkłada losowo 12 biletów do kina (na numerowane od 1 do 12 miejsca w jednym rzędzie) do 12 kopert, wśród których znajduje się tyle samo kopert czerwonych co niebieskich (koperty tego samego koloru traktujemy jako nierozróżnialne). Ile jest możliwości: a) zupełnie dowolnego włożenia biletów do kopert.

nawias
12
nawias
nawias
6
nawias

odp.
sposobów

26 kwi 17:52
tyu: wiem
26 kwi 17:57
Draghan: Ponieważ koperty są nierozróżnialne emotka Gdyby były, np. ponumerowane, to zastosowałbyś wariację, żeby uwzględnić różne przypadki, kiedy pierwszy bilet trafia do pierwszej niebieskiej koperty czy pierwszy bilet trafia do drugiej niebieskiej koperty... A kombinację stosujesz, bo nie rozróżniasz niebieskich kopert. Nie jest ważne, czy wkładasz pierwszy bilet do pierwszej niebieskiej koperty, czy do drugiej − ważne, że do niebieskiej. A tak w ogóle, to ta odpowiedź jest błędna. Nie jest napisane, że do każdej koperty trafia dokładnie jeden bilet... −.−
26 kwi 17:59
tyu: właśnie się domyśliłem, że one są nierozróżnialne, zatem nie tworzą ciągu, a ciąg jest jest tylko w wariacji i permutacji. To jaka jest prawidłowa odpowiedź? Ta się zgadza z tą odpowiedzią na końcu książki. Niektóre zadania z kombinatoryki są tak nieprecyzyjnie napisane, że autor myślał inaczej a uczeń inaczej. Już 2 razy się spotkałem, że ktoś w necie szukał rozwiązania w inny sposób z powodu tego, że zadanie było nieprecyzyjne.
26 kwi 18:10
Draghan: Musiałbyś jeszcze doliczyć więcej, więcej przypadków. Dużo więcej. Skoro to tylko praca domowa (tak sądzę), to lepiej po prostu założyć, że do każdej z kopert trafia jeden bilet.
26 kwi 18:13
tyu: ja póki co autora książki nie będę poprawiał, bo się zapętlę. dziękuję.
26 kwi 18:16
tyu: mam jeszcze pytanie co do pozostałych podpunktów
26 kwi 18:17
tyu: c) takiego włożenia biletów aby na pewno bilety na miejsca 1,2,3 i 4 znalazły się w niebieskich kopertach
nawias
1
nawias
nawias
1
nawias

nawias
1
nawias
nawias
1
nawias

nawias
1
nawias
nawias
1
nawias

nawias
1
nawias
nawias
1
nawias

nawias
8
nawias
nawias
2
nawias

*
*
*
*

nawias
1
nawias
nawias
1
nawias

czy tutaj te
są dlatego, że wiemy, że te przyporządkowanie jest "z góry' do jednej

koperty, dlatego jest tylko 1 możlwość ?
26 kwi 18:23
Draghan: Tak emotka One są w niebieskich kopertach i je tam zostawiamy − nie liczymy dla nich nic. I tylko wtedy zmniejsza się nam liczba wolnych niebieskich kopert i biletów do "rozdania" emotka
26 kwi 18:27
tyu: dziękuję za pomoc emotka
26 kwi 18:29
Draghan: emotka
26 kwi 18:30