matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
xpp:
oblicz granicę ciągu a
n
=
√
2n+4
−
√
2n
mógłby mi ktoś to rozpisać?
26 kwi 17:31
Janek191:
a
2
− b
2
a − b =
a + b
więc
2n + 4 − 2n
4
a
n
=
=
√
2n + 4
+
√
2n
√
2n + 4
+
√
2n
zatem lim a
n
= 0 n→
∞
26 kwi 17:35
xpp:
dzięki
26 kwi 17:41