Wykonaj
serafina: Pan Adam zapłacił za wycieczkę 1900 zł, zaś pan Michał zapłacił za swoją wycieczkę 2500 zł.
a) O ile procent więcej Pan Michał zapłacił za wycieczkę od Pana Adama?
b) O ile procent mniej Pan Adam zapłacił za wycieczkę od pana Michała?
Wynik podaj w przybliżeniu do całości.
26 kwi 17:24
Nieuchwytny: Najlepiej to zrobić w poniższy sposób
xzł=100%
yzł=t%
26 kwi 17:28
Nieuchwytny: Źle napisałem indeksy, chodziło mi oczywiście o ZŁ.
26 kwi 17:30
serafina: A możesz mi napisać rozwiązanie proszę.
26 kwi 17:32
Nieuchwytny: a)1900zł−100%
2500zł−x%
x=2500*1001900= 132% − to oznacza że zapłacił o 32% więcej niż Pan Michał
Drugie analogicznie do pierwszego tylko z odwrotnymi danymi
2500−100%
1900−x%
26 kwi 17:38
Janek191:
| | 2 500 − 1 900 | | 600 | |
a) |
| = |
| ≈ 0,316 = 31,6 % |
| | 1 900 | | 1900 | |
26 kwi 17:38
Janek191:
| | 2 500 − 1 900 | | 600 | |
b) |
| = |
| = 0,24 = 24 % |
| | 2 500 | | 2 500 | |
26 kwi 17:40
serafina: Dziękuję.
26 kwi 17:43
Janek191:
a) ... = 32 %
26 kwi 17:48