.
Piotr 10: Grupę 12 uczniów wśród których jest 6 dziewczynek i 6 chłopców podzielono na 3 równoliczne
grupy. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że w każdej z utworzonych grup będzie tyle samo
dziewcząt.
Może ktoś podać tylko wynik do tego zadania, żebym mógł sobie sprawdzić? ( jest to zadanie z
dzisiejszej matury z zadania.info )
26 kwi 17:18
Draghan: Ja bym to rozwiązał tak:
Mamy 12 osób, dzielimy je po równo na 3.
A więc w każdej grupie będzie po 4 osoby...
Żeby w każdej grupie było tyle samo dziewcząt, w każdej z nich muszą być po dwie
przedstawicielki płci pięknej

Innej opcji równego podziału nie ma. Chyba.
A więc wybieramy pierwszą grupę i drugą, trzecia powstaje "z automatu"
| | 8100 | |
P(A) = |
| ≈ 0.2337662 |
| | 34650 | |
26 kwi 17:36
Piotr 10: tak samo mi wyszlo po skroceniu
26 kwi 17:37
Draghan: Nie skracałem, bo mi się nie chciało

A tam wyników prawidłowych nie podali?
26 kwi 17:38
Piotr 10: To dzisiejsza maturka, jutro beda wyniki, mam abonament co prawda ale nie chce mi sie czekac. A
więc dzięki
26 kwi 17:39
Piotr 10: Ja to troche inaczej robilem, Mam inny wynik IΩI i IAI, ale koncowa odpowiedz taka sama jest
26 kwi 17:40
Draghan: A, chyba że

Nie wiem, czy to jest dobrze, ale masz przynajmniej jakiś cień nadziei teraz

Miłego dnia
26 kwi 17:43
Draghan: A jak robiłeś?
26 kwi 17:43
Piotr 10: | | | | | | | |
IQI= 3* | * 2 * | * 1 | = 207900 |
| | | | |
Mam trzy grupy: grupa pierwsza, grupa druga, grupa trzecia
W każdej grupie musi być co 4 osoby
| | | | | | | | | | | | | |
IAI=3* | * | * 2* | * | * 1* | * | = 48600 |
| | | | | | | |
A − w każdej grupie musza być: 2 dziewczynki i 2 chłopców ( jeśli w każdej grupie musza być 2
dziewczynki, to i chlopców tez musi być po dwoch w kazdej grupie )
26 kwi 17:48
Draghan: Widzę, że ponumerowałeś sobie grupy

U mnie po prostu ważny był sam skład grup, nie liczyłem
osobnego przypadku, kiedy Ania, Basia, Czarek i Darek raz byli w pierwszej, innym razem w
drugiej...
Ty nadałeś każdej z grup numerek, ale konsekwentnie policzyłeś dla tego sposobu |Ω| i |A|, więc
wynik wyszedł taki sam
26 kwi 17:52
Piotr 10:
26 kwi 17:53