wyrażenia
?: uprość
4x+IxI3x−IxI + x−4IxI5x+IxI
26 kwi 17:15
Beforeu: w czym problem?
26 kwi 17:17
?: czy trzeba rozpatrzyć dwa przypadki x>=0 i x<0 bo jak tak to dam radę
26 kwi 17:27
Nieuchwytny: Najpierw pod wspólny mianownik.
26 kwi 17:32
?: a nie można bez sprowadzania
26 kwi 18:01
5-latek: A jak dodajesz dwa ulamki o roznych mianownikach to co robisz ?
I odpowedz teraz sobie na zadane pytanie
26 kwi 18:03
?: o fakt po sprowadzeniu do wspólnego mianownika ładnie się skróciło
26 kwi 18:57
?: no a jak sprowadzić do wspólnego mianownika
| x2−7IxI+6 | | 8IxI | |
| + |
| |
| x2−3IxI+2 | | x2−4 | |
26 kwi 19:05
pigor: ...,
| x2−7|x|+6 | | 8|x| | | |x|2−7|x|+6 | | 8|x| | |
| + |
| = |
| + |
| = |
| x2−3|x|+2 | | x2−4 | | |x|2−3|x|+2 | | |x|2−4 | |
| | (|x|−6) (|x|−1) | | 8|x| | |
= |
| + |
| i |x|≠1, to = |
| | (|x|−2) (|x|−1) | | (|x|−2) (|x|+2) | |
| | |x|−6 | | 8|x| | |
= |
| + |
| = |
| | |x|−2 | | (|x|−2) (|x|+2) | |
| | (|x|−6) (|x|+2) | | 8|x| | |
= |
| + |
| = |
| | (|x|−2) (|x|+2) | | (|x|−2) (|x|+2) | |
| | (|x|−6) (|x|+2)+8|x| | | |x|2−4|x|−12+8|x| | |
= |
| = |
| = |
| | (|x|−2) (|x|+2) | | (|x|−2) (|x|+2) | |
| | |x|2+4|x|−12 | | (|x|+6) (|x|−2) | |
= |
| = |
| = |
| | (|x|−2) (|x|+2) | | (|x|−2) (|x|+2) | |
| | |x|+6 | | |x|+6 | |
= |
| i |x|≠2 i |x|≠1 = |
| i x∊R\{−1,1,−2,2}. ...  |
| | |x|+2 | | |x|+2 | |
26 kwi 19:24