Pole powierzchni całkowitej walca, którego wysokość jest 2 razy większa od średn
Magda 7: Pole powierzchni całkowitej walca, którego wysokość jest 2 razy większa od średnicy podstawy
jest równe 785 cm kwadratowe. Oblicz objętość tego walca, przyjmując pi = 3,14. BARDZO PROSZĘ
O ROZWIĄZANIE KROK PO KROKU Z RYSUNKIEM DO ZADANIA. TO PILNE.
26 kwi 17:02
Dziadek Mróz:

P
C = l*h + 2πr
2 = 2πrh + 2πr
2 = 2πr(h + r)
d = 2r
h = 2d = 4r
2πr(4r + r) = 2πr(5r) = 10πr
2
10πr
2 = 785
πr
2 = 78.5
| | 78.5 | | 78.5 | |
r = √ |
| = √ |
| = 5 |
| | π | | 3.14 | |
d = 2r = 10
h = 2d = 20
V = P
Ph = πr
2h = 25π*20 = 500π = 1570cm
3
26 kwi 17:37
może jednak?: Dziękuję za pomoc !
26 kwi 18:18