Oblicz
serafina: Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych ostrego kąta alfa wiedząc, że
sin alfa =35
26 kwi 17:01
Tyrmand: Obliczyć z jedynki trygonometrycznej cosinus, a potem z zależności:
26 kwi 17:34
Tyrmand: Pamiętaj że kąt jest ostry, i cosinus przyjmuje wtedy tylko określone wartości
26 kwi 17:35
serafina: ja dopiero mam trygonometrię więc za nic w świecie nie mam pojęcia jak to rozwiązać
26 kwi 17:39
Nieuchwytny: sin2x+cos2x=1 ←jedynka trygonometryczna
Podstaw za sin=35 i oblicz cosinus. Jeżeli masz sinsus i cosinus to podstawiasz pod wzór
który podał Tyrmand
26 kwi 17:42
26 kwi 17:42
Tyrmand: sin
2x+cos
2x=1
Itd.
26 kwi 17:43